Rezerva Federală a SUA ar urma să crească din nou dobânda cheie, cu 0,25 puncte procentuale, în pofida incertitudinilor bancare

Rezerva Federală a SUA ar urma să crească din nou dobânda cheie, cu 0,25 puncte procentuale, în pofida incertitudinilor bancare
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mar 2023

Chiar și cu tulburările din industria bancară și incertitudinile rezultate, Rezerva Federală va aproba probabil o creștere cu un sfert de punct procentual a dobânzii de politică monetară, săptămâna viitoare, potrivit prețurilor din piață și mai multor mulți experți de pe Wall Street. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ultimele două săptămâni, așteptările privind dobânzile au evoluat rapid, variind de la o creștere de jumătate de punct până la menținerea la nivelul actual și chiar, la un moment dat, unii analiști susțineau că Fed ar putea reduce dobânzile, relatează News.ro.

Cu toate acestea, a apărut un consens că președintele Fed, Jerome Powell, și colegii săi vor dori să semnaleze că, deși dau atenția turbulențelor din sectorul financiar, este important să continue lupta pentru reducerea inflației.

Probabil că aceasta va lua forma unei creșteri de 0,25 puncte procentuale a dobânzii cheie, însoțită de asigurări că nu există o cale prestabilită dinainte.

CONFIRMARE ASF va propune plafonarea tarifelor pentru polițele RCA la nivelul din martie 2022. Scutire de taxă pentru asiguratori CITEȘTE ȘI CONFIRMARE ASF va propune plafonarea tarifelor pentru polițele RCA la nivelul din martie 2022. Scutire de taxă pentru asiguratori

Perspectiva s-ar putea schimba în funcție de comportamentul pieței în zilele următoare, dar indiciile sunt că Fed va mări dobânda.

”Trebuie să facă ceva, altfel își pierd credibilitatea”, a spus Doug Roberts, fondator și strateg șef de investiții la Channel Capital Research.

”Ei vor să crească cu 0,25, iar cei 0,25 trimit un mesaj. Dar va depinde într-adevăr de comentariile de după, ceea ce spune Powell în public. … Nu cred că va face schimbarea de 180 de grade despre care vorbește toată lumea”, a mai spus acesta.

Piețele sunt în mare măsură de acord că Fed va crește dobânda cheie. Începând de vineri după-amiază, a existat o probabilitate de aproximativ 75% de o creștere cu un sfert de punct, conform datelor CME Group, folosind contracte futures cu fonduri Fed ca ghid.

Ceilalți 25% se aflau în tabăra opusă, anticipând că factorii de decizie politică ar putea face un pas înapoi de la campania agresivă de înăsprire care a început cu puțin peste un an în urmă.

Goldman Sachs este unul dintre cei mai cunoscuți prognozatori care nu anticipează nicio modificare a ratelor dobânzilor, deoarece se așteaptă ca bancherii centrali în general ”să adopte o atitudine mai precaută pe termen scurt, pentru a evita agravarea temerilor de pe piață cu privire la un stres bancar suplimentar”.

Presa americană: SUA nu au pierdut numai o dronă în Marea Neagră, lipsește și altceva. Rolul României CITEȘTE ȘI Presa americană: SUA nu au pierdut numai o dronă în Marea Neagră, lipsește și altceva. Rolul României

O chestiune de stabilitate

Oricare ar fi direcția Fed, este probabil să se confrunte cu critici.

”Acesta ar putea fi unul dintre acele momente în care există o diferență între ceea ce ar trebui să facă și ceea ce cred că vor face. Cu siguranță nu ar trebui să înăsprească politica. Oamenii sunt într-adevăr pe muchie și orice lucru mic i-ar putea împinge peste muchie, așa că pur și simplu nu înțeleg. De ce nu poți să pivotezi puțin aici și să te concentrezi pe stabilitatea financiară?”, a spus Mark Zandi, economist șef la Moody’s Analytics.”

O creștere a dobânzii ar avea loc la puțin peste o săptămână după ce alte autorități de reglementare au lansat o facilitate de creditare de urgență pentru a opri criza de încredere în industria bancară.

Închiderea Silicon Valley Bank și Signature Bank, împreună cu știrile despre instabilitate în alte părți, au zguduit piețele financiare și au declanșat temeri că vor urma mai multe.

Zandi, care nu a prognozat nicio creștere a dobânzii, a spus că este extrem de neobișnuit și periculos să vedem o înăsprire a politicii monetare în aceste condiții.

”Nu veți pierde lupta împotriva inflației cu o pauză aici. Dar ați putea pierde sistemul financiar. Deci pur și simplu nu înțeleg logica pentru înăsprirea politicii în mediul actual”, a spus el.

Ciolacu, despre ce înseamnă program de guvernare bazat pe ”patriotism economic” CITEȘTE ȘI Ciolacu, despre ce înseamnă program de guvernare bazat pe ”patriotism economic”

Totuși, majoritatea Wall Street-ului consideră că Fed va continua cu direcția politicii sale.

Reduceri ale dobânzii cheie sunt totuși așteptate până la sfârșitul anului. De fapt, Bank of America a spus că măsurile politice de duminică trecută, de a susține numerarul deponenților și de a sprijini băncile cu lipsă de lichidități permit Fed-ului flexibilitatea de a crește dobânzile.

Turbulențele recente ale pieței, cauzate de dificultăți în mai multe bănci regionale, necesită cu siguranță mai multă prudență, dar acțiunea robustă a factorilor de decizie pentru a combate excepțiile de riscuri sistemice … este probabil să limiteze efectele”, a spus economistul Bank of America Michael Gapen, într-o notă pentru clienți.

”Aceasta fiind spuse, evenimentele rămân fluide, iar alte evenimente de stres s-ar putea concretiza de acum până miercurea viitoare, ceea ce determină Fed să întrerupă ciclul de majorare a ratelor”. A explicat acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
rezerva
dobânda
cheie
creștere