FOTO Fostul sediu al Bibliotecii Naționale, "Palatul Bursei", a semnat după 2 ani primul contract de închiriere cu un restaurant

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 7 aug 2018

Fostul sediu al Bibliotecii Naționale din București, din fața Băncii Naționale a României, denumit "Palatul Bursei", a semnat după 2 ani primul contract de închiriere cu un restaurant, localul cu specific vietnamez Toàn's.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La acest moment, deschiderea restaurantului este preconizată pentru finele lunii august, după completarea schemei de personal.

Astăzi, clădirea este administrată de Camera de Comerț și Industrie București, care a reintrat în proprietatea clădirii prin retrocedare, în baza unei decizii a instanței din urmă cu 10 ani.

EXCLUSIV Lanț de restaurante - retras discret din România după 10 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lanț de restaurante - retras discret din România după 10 ani

În 2016, Profit.ro anunța că această clădire a fost scoasă pe piața imobiliară spre închiriere, oferta incluzând atât spații de la subsolul clădirii, unde pot fi amenajate un cazinou și un club al oamenilor de afaceri, cât și de la parter, pretabil pentru cafenele și restaurante, și de la cele două etaje ale clădirii, unde pot fi organizate conferințe sau amenajate săli de bal.

Informațiile de atunci indicau că pentru o parte din aceste spații există deja potențiali chiriași, discuții fiind inițiate, de exemplu, cu reprezentanții Starbucks pentru deschiderea unei cafenele.

Primul contract de închiriere cu un restaurant a fost însă semnat abia acum, cu brandul Toàn's. Acesta va fi al 7-lea restaurant Toàn's din București.

FOTO Fostul sediu al Bibliotecii Naționale,

Brandul, intrat în România în vara anului 2012, mai are deschise restaurante în centrul Capitalei, pe bulevardul Magheru (cu care a intrat pe piața locală), precum și în centre ca Sun Plaza, Pipera Plaza, Veranda Mall, Feeria Băneasa.

CONFIRMARE Surpriză: Lanțul grec de restaurante fast-food Gregory’s revine în România, la doar 9 luni după ce și-a lichidat toate centrele de pe piața românească. \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Surpriză: Lanțul grec de restaurante fast-food Gregory’s revine în România, la doar 9 luni după ce și-a lichidat toate centrele de pe piața românească. "Așteptarea a luat sfârșit", mesaj cu o nouă strategie

Anul trecut, firma care operează local brandul a avut afaceri de 5,5 milioane lei și un profit net de peste 1 milion de lei, cele mai mari de la lansare. Firma este controlată de vietnamezul Mai Toan Thang, cu cetățenie română, și de românca Simona Apetrei.

Palatul a fost construit după ce președintele Camerei de Comerț a mers în audiență la Regele Carol I

Fotografii furnizate Profit.ro de către CCIB

Fotografii furnizate Profit.ro de către CCIB

 

Fotografii furnizate Profit.ro de către CCIB

Fotografii furnizate Profit.ro de către CCIB

Atentatele teroriste au ieftinit croazierele CITEȘTE ȘI Atentatele teroriste au ieftinit croazierele

Cu două etaje înalte, mansardă, pod și subsol, palatul are o suprafață construită de 1.957 metri pătrați.

Fotografii furnizate Profit.ro de către CCIB

Fotografii furnizate Profit.ro de către CCIB

Palatul Camerei și al Bursei, edificiu de prestigiu al arhitecturii bucureștene de la începutul secolului al XX-lea, a fost construit de Camera de Comerț a Bucureștiului pe un teren atribuit de ministrul Ioan N. Lahovary, după ce președintele din 1904 al Camerei, George G. Assan, a mers în audiență la Regele Carol I, pentru a ridica problema unui sediu.

Tu știi cu cine faci business? Care sunt domeniile cu cele mai multe facturi neachitate CITEȘTE ȘI Tu știi cu cine faci business? Care sunt domeniile cu cele mai multe facturi neachitate

După un concurs de selectare a proiectului de construcție a Palatului Bursei, cu premii pornind de la 3.000 de lei aur și ajungând până la 8.000 de lei aur, a fost ales proiectul arhitectului Ștefan Burcuș, care a proiectat și Palatul Artelor, Palatul Administrativ din Craiova (actuala Prefectură), Catedrala din Galați.

Piatra de temelie a fost pusă de Principele Ferdinand și principesa Maria la 11 mai 1908, fiind inaugurat trei ani mai târziu, la 27 mai 1911, în prezența regelui Carol I.

Lucrarea a fost estimată la 800.000 de lei aur.

Și la acel moment la parter au fost deschise mici magazine, o cafenea și o berărie, etajele fiind ocupate de angajații Camerei de Comerț și Industrie.

În vara anului 1913, imobilul a găzduit Conferința de Pace care a marcat încheierea celui de–al doilea Război Balcanic.

Din 1955, începând cu regimul comunist, clădirea a devenit sediul Bibliotecii Naționale a României până în 2008, când a fost retrocedată Camerei de Comerț și Industrie București, prin decizie a Inaltei Curți de Casație și Justiție.

viewscnt
Afla mai multe despre
biblioteca
cazinouri
inchiriere
palatul