FOTO Unul dintre hanurile renumite ale Bucureștiului, astăzi în pericol major de prăbușire, intră în conservare

FOTO Unul dintre hanurile renumite ale Bucureștiului, astăzi în pericol major de prăbușire, intră în conservare
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 feb 2024

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că, în luna martie, vor începe lucrările de conservare și protejare a Hanului Solacolu, din Calea Moșilor nr. 134-134A.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic va iniția concursul de soluții pentru elaborarea temei de proiectare.

VIDEO Pregătiri pentru o investiție de 40 milioane euro în țară, într-o fabrică de reciclare. România - pionier în Europa centrală și de Est CITEȘTE ȘI VIDEO Pregătiri pentru o investiție de 40 milioane euro în țară, într-o fabrică de reciclare. România - pionier în Europa centrală și de Est

"După etapa de punere în siguranță a imobilului, vor începe lucrările de consolidare, respectându-se elementele originale ale clădirii monument istoric, așa cum este prevăzut de avizul emis de Ministerul Culturii. Situat în Sectorul 2 al Capitalei, hanul a fost construit de frații Solacolu în anul 1859. Clădirea a fost inițial prima fabrică de paste făinoase din București, fațada exterioară era prevăzută cu prăvălii, având deschidere pe renumita arteră comercială a Bucureștiului Calea Moșilor sau Podul Târgului de Afară", a precizat Nicușor Dan.

În iunie 2023, Consiliul General al Capitalei a adoptat o hotărâre pentru punerea în siguranță, conservarea și protejarea monumentului istoric Hanul Solacolu.

FOTO Familia Caluianu a investit într-un nou proiect hotelier din Parcul Natural Bucegi CITEȘTE ȘI FOTO Familia Caluianu a investit într-un nou proiect hotelier din Parcul Natural Bucegi

Valoarea totală a proiectului este de 8,2 milioane lei, iar durata de execuție este estimată la 16 luni.

Hanul Solacolu figurează pe Lista Monumentelor Istorice ale Municipiului București. Clădirea se află într-o stare avansată de degradare, prezintă pericol major de prăbușire și se află în clasa de risc seismic I, potrivit referatului de aprobare a hotărârii. Pentru conservarea acestui patrimoniu cultural național este necesară efectuarea în regim de urgență de lucrări de punere în siguranță și protejare, se menționează în document 

Hanul Solacolu a servit și ca fabrică de produs paste din București. Este localizată de-a lungul Căii Moșilor, o stradă comercială care a fost folosită pentru a se face legătură între Târgul Dinlǎuntru al Bucureștiul și cea mai mare piață din oraș (piața Obor, încă în uz). 

Synopsys se extinde în România, după ce a semnat una dintre cele mai mari tranzacții la nivel mondial din ultimul an CITEȘTE ȘI Synopsys se extinde în România, după ce a semnat una dintre cele mai mari tranzacții la nivel mondial din ultimul an

A fost construit în 1859 de frații Solacoglu, negustori din Sviștov, Bulgaria, care s-au stabilit în Țara Românească. În acest han a locuit Liuben Karavelov, lider al emigrației revoluționare bulgare, în ajunul războiului ruso-româno-turc din anii 1877-1878, la care au participat și voluntari bulgari. Acest lucru este menționat pe o placă comemorativă amplasată aici de amabasada Bulgariei.

FOTO Unul dintre hanurile renumite ale Bucureștiului, astăzi în pericol major de prăbușire, intră în conservare

viewscnt
Afla mai multe despre
han
bucuresti