Fuziune majoră, de 10,6 miliarde de dolari, a producătorilor de litiu Allkem și Livent

Fuziune majoră, de 10,6 miliarde de dolari, a producătorilor de litiu Allkem și Livent
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mai 2023

Companiile producătoare de litiu Allkem și Livent au declarat că vor fuziona într-o tranzacție de 10,6 miliarde de dolari, pentru a crea al treilea cel mai mare producător din lume al metalului folosit pentru fabricarea bateriilor pentru vehicule electrice, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Acțiunile Livent au crescut cu aproximativ 5,4%, până la 25,53 dolari, la Bursa de Valori din New York.

Tranzacție: Fabrica Alufix din Brașov, preluată de compania ucraineană Biosphere Corporation CITEȘTE ȘI Tranzacție: Fabrica Alufix din Brașov, preluată de compania ucraineană Biosphere Corporation

Acțiunile Allkem au închis în urcare cu aproape 1% la Bursa de Valori din Sydney, scrie News.ro.

Combinarea Livent, cu sediul în SUA, și Allkem, cu sediul în Australia, creează o putere industrială pe patru continente despre care directorii lor speră că vor aduce mai multă forță și abilități necesare pentru a stimula furnizarea de metal către un sector auto din ce în ce mai interesat, inclusiv către Tesla, General Motors și BMW.

”Pentru a dezvolta mai multe proiecte cu litiu, trebuie să fii suficient de mare pentru a fi finanțat, ai nevoie de acces la resurse și ai nevoie de expertiză tehnică. Combinarea celor două companii ne ajută în toate aceste domenii”, a spus CEO-ul Livent, Paul Graves, într-un interviu.

Allkem și Livet operează instalații de saramură cu litiu în Argentina, care se află la aproximativ 10 km una de cealaltă, iar în provincia canadiană Quebec ambele companii construiesc mine de litiu din roci dure, la mai puțin de 100 km una de cealaltă.

Combinarea companiilor ar trebui să ajute aceste proiecte să se dezvolte mai rapid, a spus Graves.

Allkem produce, de asemenea, litiu din roci dure în Australia, are o instalație de conversie chimică în Japonia și este un expert în domeniul în curs de dezvoltare al extracției directe a litiului, care este din ce în ce mai mult văzută ca o perspectivă tentantă de a produce mai mult din metalul necesar bateriilor, mai rapid decât metode tradiționale de minerit.

EXCLUSIV Eliminarea noii impozitări a contractelor part-time, propusă de PNL, a trecut tacit de Senat, fără sprijinul PSD. Coaliția a evitat votul CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Eliminarea noii impozitări a contractelor part-time, propusă de PNL, a trecut tacit de Senat, fără sprijinul PSD. Coaliția a evitat votul

”Avem nevoie de toate aceste abilități”, a spus Graves, adăugând că dimensiunea mai mare va ajuta noua companie să își autofinanțeze operațiunile.

Conform acordului, care se va încheia până la sfârșitul lui 2023, acționarii Allkem vor primi o acțiune în entitatea combinată pentru fiecare dintre acțiunile lor, iar compania va deține în cele din urmă 56% din noua firmă.

Acționarii Livent vor primi 2,406 acțiuni la noua firmă pentru fiecare acțiune existentă.

Graves va fi CEO al noii companii, în timp ce Peter Coleman de la Allkem va fi președintele acesteia.

Compania, care încă nu a fost numită, va fi listată la NYSE și va avea sediul undeva în Statele Unite.

CEO-ul Allkem, Martin Perez de Solay, va deveni consilier al noii companii.

Analiștii au spus că unificarea activelor miniere și de procesare de pe tot globul ale celor două companii vor oferi perspective puternice de creștere.

Va fi unul dintre cei mai mari și mai rezistenți producători de litiu la nivel global până la sfârșitul deceniului”, a declarat Jordan Roberts de la Fastmarkets, o companie de consultanță.

Graves a spus că perspectivele de creștere ale noii companii în Argentina sunt puternice în special, în ciuda problemelor macroeconomice ale țării din America de Sud.

Finanțare de 25 milioane dolari pentru Hackajob, ”Tinder-ul” joburilor din IT co-fondat de un român la Londra CITEȘTE ȘI Finanțare de 25 milioane dolari pentru Hackajob, ”Tinder-ul” joburilor din IT co-fondat de un român la Londra

El a cerut, de asemenea, Statelor Unite să semneze un acord de liber schimb cu Argentina, care ar face ca litiul argentinian să fie în conformitate cu creditele fiscale pentru vehicule electrice care se află în centrul Legii de reducere a inflației din 2022 a administrației Biden.

”Nu pot subestima cât de important este ca planul SUA să includă litiul din Argentina. Sperăm și ne așteptăm că vor exista progrese din partea SUA pentru ca acest lucru să se întâmple”, a spus Graves.

Fuziunea va crea al treilea producător mondial de litiu în funcție de volum, atunci când sunt luate în considerare toate proiectele de creștere, după Albemarle, cu sediul în SUA, și SQM din Chile.

Grupurile producătoare de litiu Ganfeng și Tianqi Lithium din China sunt, de asemenea, rivali majori.

Analiștii au spus că prețul recent al acțiunilor Allkem nu a reflectat potențialul de creștere al companiei, lăsând-o posibil vulnerabilă.

”Făcând o înțelegere în acest moment, ar putea oferi o oarecare protecție împotriva unei oferte oportuniste”, a declarat Reg Spencer, analist la Canaccord, care a vizitat operațiunile Allkem în această săptămână.

Livent a fost înființată în 2018, când FMC a separat divizia sa de litiu. Allkem a fost formată în 2021, prin combinația dintre Galaxy Resources și Orocobre.

viewscnt
Afla mai multe despre
allke
livent
litiu