Guvernul a aprobat un nou program de investiții - „Temelii culturale”

Guvernul a aprobat un nou program de investiții - „Temelii culturale”
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mar 2024

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat că Guvernul a aprobat, joi, printr-un memorandum, un nou program de investiții, „Temelii culturale”, pe care l-am propus pentru salvarea unor monumente istorice și construirea de clădiri noi, cu destinație culturală. Ea a adăugat că investițiile vor fi realizate din fonduri contractate de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și din fonduri naționale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Costul total net al proiectului propus este estimat la cca. 262 mil. euro (inclusiv administrare proiect). La acesta, se adaugă taxele și impozitele aferente, percepute pe teritoriul României, conform documentului aprobat în ședința Executivului.

Un român obține câștig de cauză într-un proces emblematic în SUA CITEȘTE ȘI Un român obține câștig de cauză într-un proces emblematic în SUA

„Guvernul a aprobat azi un nou program de investiții, “Temelii culturale”, pe care l-am propus pentru salvarea unor monumente istorice și construirea de clădiri noi, cu destinație culturală!”, a scris Raluca Turcan.

Ea a mai spus că proiectul aprobat, pregătit împreună cu Ministerul Finanțelor, înseamnă realizarea următoarelor investiții:

- construirea unui corp nou de clădire pentru Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, din București.

- restaurarea și modernizarea în integralitate a Operei Naționale Române din București și construirea unui depozit de decoruri.

Operațiunea Beethoven: Olanda caută soluții pentru a convinge una din cele mai valoroase companii să nu plece CITEȘTE ȘI Operațiunea Beethoven: Olanda caută soluții pentru a convinge una din cele mai valoroase companii să nu plece

- restaurarea și amenajarea Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, din Târgu-Jiu.

- restaurarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, filială a Bibliotecii Naționale a României.

- consolidarea, restaurarea și amenajarea sediului Muzeului Național de Artă Contemporană din București.

- restaurarea parțială la interior și refacerea unor instalații la Ateneul Român.

- restaurarea și amenajarea Vilei Reginei Maria de la Mamaia, jud. Constanța, și amenajarea terenului aferent.

- restaurare și punere în valoare a domeniului (casa-muzeu, capela și anexele) de la Tescani, jud. Bacău - Secția „Dumitru și Alice Rosetti-Tescanu-George Enescu” a Muzeului Național „George Enescu”.

- consolidarea și restaurarea Casei Samurcaș din cadrul Muzeului Țăranului Român.

Brandul hotelier ibis Styles intră în premieră pe litoralul românesc CITEȘTE ȘI Brandul hotelier ibis Styles intră în premieră pe litoralul românesc

- restaurarea și punerea în valoare a Muzeului Sitului Arheologic Cucuteni – Complexul Național Muzeal „Moldova” din Iași.

- consolidarea, restaurarea și amenajarea Vilei arhitectului Paul Gottereau – spațiu cultural al Institutului Național al Patrimoniului din București.

- restaurarea și amenajarea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca.

- consolidarea, restaurarea și amenajarea sediului Administrației Fondului Cultural Național, din București”, a mai explicat Raluca Turcan.

Ea a adăugat că investițiile vor fi realizate din fonduri contractate de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și din fonduri naționale.

„În prezent, sunt în curs de implementare prin structura specializată a Ministerului Culturii, trei proiecte finanțate în cadrul a trei împrumuturi contractate de România, de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), în valoare cumulată de 410,4 mil. EUR, ale căror obiective sunt restaurarea și reconstrucția unor obiective clasate ca monumente istorice de importanță națională și clădiri de interes cultural. Dintre acestea au fost deja finalizate lucrările de consolidare și restaurare pentru 13 monumente istorice (printre care Palatul Culturii din Iași, Muzeul Național de Artă – Palatul Regal, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, Muzeul Național „Grigore Antipa”, Casa Albastră – Sibiu, Muzeul Țăranului Român etc.), precum și lucrările de construcție și/sau reabilitare a Teatrului Național „I.L. Caragiale” - București, a Bibliotecii Naționale și a Teatrului Maghiar din Cluj”, arată memorandumul cu tema: acord de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru proiectul „Temelii culturale”, care vizează salvarea unor monumente istorice și construirea de clădiri cu destinație culturală.

VIDEO Brașovul deschide cel mai mare parc din oraș. ”La Iepure” a costat peste 7 milioane lei din bani UE CITEȘTE ȘI VIDEO Brașovul deschide cel mai mare parc din oraș. ”La Iepure” a costat peste 7 milioane lei din bani UE

Sursa citată mai spune, că „sectorul cultural are în continuare nevoie stringentă de investiții, mai ales în cazul construcțiilor de mare anvergură aflate într-o stare precară și imposibil de finanțat din surse nerambursabile din cauza limitării cuantumului, care poate fi accesat și/sau din cauza neîndeplinirii cumulative a condițiilor solicitate de ghidul solicitantului”.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
monumente