INTERVIU Mihai Savin, director general adjunct Apa Nova București: Fântâna Miorița - reabilitată printr-un proiect de anvergură

INTERVIU Mihai Savin, director general adjunct Apa Nova București: Fântâna Miorița - reabilitată printr-un proiect de anvergură
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 27 apr 2018

1. Fântâna Miorița, unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din București, va trece printr-un amblu proiect de reabilitare. Ce presupun lucrările de reabilitare? Dar cele de modernizare?

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fântâna Miorița va fi, într-adevăr, reabilitată printr-un proces ce vizează atât echipamentele și construcțiile propriu-zise, cât și mozaicul care ilustrează scene din balada după care este botezată. Mozaicul monumentului aflat pe Șoseaua București – Ploiești, în fața Muzeului de Artă Populară Prof. Dr. Nicolae Minovici, este într-o stare de degradare ce nu permite restaurarea in situ, fiind necesară stabilizarea acestuia prin metode specifice și extras segmentat din monument. Ulterior, mozaicul recuperat va trece printr-un proces de curățare și va fi clasificat ca fiind mozaic original sau provenit din intervenții ulterioare. Reconstituirea lucrării se va face în baza planurilor existente, a schițelor 1:1, completările fiind realizate din materiale identice. Mozaicul va fi reinstalat pe poziție după ce va fi aplicat și un strat suport de stabilizare.

Modernizarea presupune și înlocuirea echipamentelor (pompe, duze, lămpi și altele) cu unele moderne, ce au ca beneficii un consum redus de energie, dar și automatizare. 

2. De ce a ales Apa Nova refacerea și modernizarea acestui monument?

Fântâna Miorița este emblematică pentru București. Este un obiect de patrimoniu național, ca urmare am căutat să oferim mai mult decât simple soluții de servicii și ne bucurăm că acest proiect ne oferă ocazia de a fi realmente creativi și capabil de inovație, pentru a putea îndeplini cererea esențială de calitate și a ne dovedi specializarea în proiecte de dezvoltare durabilă, atât de importante în cadrul comunităților locale. Acesta este tipul de provocare permanentă la care excelează Apa Nova.

Mai mult, istoria acestui monument este una extrem de interesantă. Fântâna Miorița a fost realizată după planurile arhitectului Octav Doicescu și a fost decorată cu mozaicuri de Milița Petrașcu. Monumentul a fost inaugurat cu prilejul manifestărilor „Luna Bucureștilor”, ediția din 1936, eveniment internațional care, la acea vreme, celebra capitala și urmărea să atragă vizitatori din țară și din străinătate. În cadrul aceluiași eveniment a fost inaugurată expoziția Satului Românesc, care avea să rămână până în zilele noastre Muzeul Satului.

Monumentul este format din granit de Dobrogea și este compus dintr-un bazin larg, în formă de elipsă, cu diametre de 50 metri, respectiv 20 metri. Fântâna se află în mijlocul bazinului și este formată din două ziduri paralele, fiecare cu o lungime de 16 metri, o înălțime de 3,20 metri și o lățime de 60 de centimetri. Între cele două ziduri este construită o pantă din piatră, cu o lățime de un metru, capetele acesteia ieșind în afara celor două ziduri cu cinci metri.

INTERVIU Mihai Savin, director general adjunct Apa Nova București: Fântâna Miorița - reabilitată printr-un proiect de anvergură

Mihai Savin, director general adjunct Apa Nova București

3. Când se preconizează că se vor începe concret lucrările de reabilitare/modernizare și cât vor dura acestea?

Până la sfârșitul lunii mai vor fi obținute toate avizele. Pentru avizul de la Ministerul Culturii am așteptat aproape 2 ani, fântâna fiind în patrimoniul cultural. Lucrările de reabilitare vor începe astfel la sfârșitul lunii septembrie, după închiderea perioadei de funcționare a fântânii. De asemenea, preconizăm că acestea vor fi terminate la sfârșitul lunii martie a anului 2019.

4. Care este nivelul de investiții estimat pentru restaurarea acestui monument?

Costurile de reabilitare și modernizare a Fântânii Miorița au o valoare de aproximativ 500.000 euro. Aceasta cuprinde lucrările de construcții și instalații, incluzând restaurarea mozaicului ce reprezintă scene din Balada Miorița, precum și înlocuirea echipamentelor.

5. De obicei, în astfel de cazuri, din câte persoane este formată echipa care restaurează astfel de mozaicuri?

În ceea ce presupune investiția de resurse umane, estimăm că un număr de 10-15 specialiști și executanți vor fi implicați în procesul de restaurare.

6. De ce nu a fost realizată restaurarea până acum?

Demararea proiectului a fost întârziată de o serie de situații precum: dificultăți în stabilirea soluției de restaurare, având în vedere elementele vechi, afectate, în identificarea specialiștilor de marcă în reabilitarea monumentelor și în obținerea tuturor avizelor necesare, din cauza faptului că fântâna este un monument istoric.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa nova
fantana miorita