Apple a contestat la Curtea Europeană de Justiție taxele retroactive de 13 miliarde de euro impuse de UE

Apple a contestat la Curtea Europeană de Justiție taxele retroactive de 13 miliarde de euro impuse de UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 dec 2016

Apple a lansat oficial, luni, un conflict juridic cu Comisia Europeană, care a ordonat Irlandei, în august, să recupereze de la Apple taxe retroactive de 13 miliarde de euro, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Producătorul iPhone a anunțat că a făcut oficial apel la decizia UE, la Curtea Generală din Luxemburg, în timp ce Comisia Europeană și Irlanda au publicat separat detalii privind argumentele proprii în acest caz, scrie News.ro.

UE susține că Irlanda a acordat Apple condiții preferențiale prin intermediul unui acord care a redus semnificativ taxele datorate de com,pania americană.

Trezoreria Statelor Unite a apreciat că UE se erijează ”într-o autoritate fiscală supranațională”, ceea ce poate pune în pericol eforturile internaționale în domeniul fiscal.

”UE a luat măsuri unilaterale și a schimbat retroactiv regulile, ignorând decenii de aplicabilitate a legislației fiscale irlandeze, americane, precum și consensul global în domeniul fiscal, pe care toată lumea s-a bazat”, se arată într-un comunicat publicat de Apple după înregistrarea apelului la tribunal.

Irlanda a cerut deja instanței să anuleze decizia UE referitoare la Apple.

Vodafone are în România o rețea mobilă mai rapidă decât Orange și Telekom, arată un test internațional CITEȘTE ȘI Vodafone are în România o rețea mobilă mai rapidă decât Orange și Telekom, arată un test internațional

Comisia Europeană a publicat luni, separat, detalii privind investigația care a durat doi ani, atacând modul în care autoritățile irlandeze au taxat profiturile obținute de două divizii irlandeze ale Apple.

UE a criticat și practicile Irlandei în domeniul fiscal, afirmând că sunt prea relaxate pentru a stabili reguli ferme pentru alocarea profiturilor.

Investigația referitoare la Apple, precum și cele privind facilitățile acordate de Luxemburg companiilor Amazon.com și McDonald’s fac parte dintr-o campanie a Comisiei Europene împotriva țărilor care permit multinaționalelor să evite plata taxelor.

Comisarul pentru Concurență Margrethe Vestager a spus că tratamentele fiscale speciale afectează alte companii care nu beneficiază de astfel de avantaje.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
curtea europeană de justiție
taxe