Apple împlinește 37 de ani de la oferta publică inițială. La acel moment, autoritățile din Massachusetts au interzis investitorilor individuali să cumpere acțiuni, argumentând că e "prea riscant"

Apple împlinește 37 de ani de la oferta publică inițială. La acel moment, autoritățile din Massachusetts au interzis investitorilor individuali să cumpere acțiuni, argumentând că e "prea riscant"
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 12 dec 2017

Apple, devenită între timp compania cu cea mai mare capitalizare bursieră, a atras mai puțin de 100 de milioane de dolari la listarea publică inițială din 12 decembrie 1980, când climatul era nefavorabil IPO-urilor, scrie MarketMatch. La acel moment, autoritățile de reglementare din Massachusetts au interzis investitorilor individuali să cumpere acțiuni la companie, argumentând că o astfel de investiție este prea riscantă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Apple este, în prezent, compania cu cea mai mare capitalizare bursieră, de 886 de miliarde de dolari. Recent, capitalizarea Apple a depășit, temporar, 900 de miliarde de dolari.

Publicația Wall Street Journal a scris, în 1980, despre oferta publică a Apple, însă subiectul a fost abordat abia la pagina 12.

Alphabet a devenit a doua companie, după Apple, cu o capitalizare bursieră de peste 700 de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Alphabet a devenit a doua companie, după Apple, cu o capitalizare bursieră de peste 700 de miliarde de dolari

Poate cel mai interesant detaliu din articolul apărut atunci în Wall Street Journal este acela că autoritățile din statul Massachusetts au interzis investitorilor individuali să cumpere acțiuni Apple la IPO, în baza unor reglementări menite să țină publicul de parte de “investiții prea riscante în companii care se tranzacționează la prețuri foarte ridicate fără a avea o bază solidă”.

Apple împlinește 37 de ani de la oferta publică inițială. La acel moment, autoritățile din Massachusetts au interzis investitorilor individuali să cumpere acțiuni, argumentând că e

Reglementările din statul american  Massachusetts stipulau că prețul pe acțiune prevăzut în ofertă poate fi de cel mult 20 de ori mai mare față de profitul pe acțiune. Apple avea un profit pe acțiune de 24 de cenți, iar prețul din ofertă era de 22 de dolari pe acțiune, adică de circa 90 de ori mai mare.

Prețul unei acțiuni Apple este, astăzi, de circa 173 de dolari.

Apple a depășit pragul de 700 de miliarde de dolari pe bursă în 2015, fiind prima companie care a reușit o astfel de performanță. La doi ani de la stabilirea acestui record, în luna august a acestui an, valoarea de piață a Apple a depășit nivelul de 800 miliarde de dolari, pentru prima dată în istoria companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
ipo
listare
gigant
capitalizare
massachusetts
interzis
investitori