Apple și-a prezentat propriul procesor bazat pe ARM și primele trei dispozitive care-l vor folosi

Apple și-a prezentat propriul procesor bazat pe ARM și primele trei dispozitive care-l vor folosi
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 11 nov 2020

M1 este cipul pe care Apple îl va folosi în locul soluțiilor Intel, iar MacBook Air, MacBook Pro de 13 inch și Mac mini vor fi primele produse ale companiei care-l vor folosi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Așa cum a anunțat în urmă cu mai multe luni, Apple a prezentat un chipset propriu, bazat pe arhitectura ARM, care va fi folosit în cadrul propriilor laptopuri și desktop-uri în locul procesoarelor Intel.

M1 este construit pe același proces de 5nm ca A14 Bionic, care se regăsește în cele mai noi iPhone-uri, însă este dezvoltat special pentru Mac. Procesorul acestuia are 8 nuclee (4 rapide, 4 eficiente) și oferă, conform Apple, cea mai mare performanță per megawat.

Google ar putea bloca telefoanelor celor care nu-și plătesc ratele CITEȘTE ȘI Google ar putea bloca telefoanelor celor care nu-și plătesc ratele

Compania americană mai susține că placa video integrată în M1 este cea mai rapidă de acest tip din lume.

Alte tehnologii integrate în M1 sunt suportul pentru USB 4, un motor neuronal cu 16 nuclee, o arhitectură universală de memorie, motoare de codare și decodare multimedia și, bineînțeles, funcții de securitate.

Primele produse Apple care vor trece la noul cip sunt MacBook Air (de la 999 de dolari), MacBook Pro de 13 inch (de la 1.299 de dolari) și Mac mini (de la 699 de dolari).

Versiunea de bază a noilor MacBook Air și MacBook Pro include o placă video cu 7 nuclee, un SSD de 256GB și 8GB memorie RAM.

Un MacBook Air cu 16GB RAM și SSD de 2 TB va costa 2.049 de dolari. Autonomia acestuia va ajunge la 18 ore pentru redare video.

Despre noul MacBook Pro, Apple spune că este de 2,8 ori mai rapid decât versiunea anterioară și are o placă video de 5 ori mai performantă - salturi facilitate de noul cip M1 în comparație cu vechile soluții Intel.

Autonomia noului MacBook Pro va fi impresionantă, spune Apple: 17 ore pentru navigare web și 20 de ore pentru video.

Despre Mac mini Apple spune că este de 3 ori mai performant decât modelul anterior, are o placă grafică de 6 ori mai rapidă și este cu 60% mai eficient când vine vorba de consumul de energie.

Trecerea la noua arhitectură ridică problema compatibilității cu aplicațiile vechi. Dezvoltatorii vor trebui să-și actualizeze programele pentru a rula instrucțiunile ARM, ceea ce înseamnă că unele programe nu vor funcționa pe noile Mac-uri de la început.

Partea bună este că toate aplicațiile de iPhone și iPad vor rula nativ pentru noile Mac-uri.

Noul sistem de operare macOS Big Sur va fi lansat pe 12 noiembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
arm
macbook air
macbook pro
mac mini