Aproape 30 de universități americane, atacate de hackeri chinezi

Aproape 30 de universități americane, atacate de hackeri chinezi
scris 7 mar 2019

Aproape 30 de universități americane, canadiene și asiatice au fost victimele unui vast atac cibernetic lansat de către hackeri chinezi, al căror principal obiectiv, potrivit unor experți în securitate cibernetică și oficiali americani, a fost să fure tehnologii maritime militare, potrivit unui studiu, dezvăluie Wall Street Journal (WSJ), relatează Le Point.

Potrivit acestui studiu - citat de ziar și realizat de societatea iDefense specializată în securitate cibernetică, Universitatea din Hawaii și foarte celebrul Massachusetts Institute of Technology (MIT) fac parte dintre cele 27 de instituții vizate de atac, care datează cel puțin din aprilie 2017, scrie News.ro.

Liberal într-o comisie parlamentară IT, citat de Reuters spunând că PNL va declanșa o anchetă privind Huawei și va încerca să blocheze compania la licitații și contracte. Precizările deputatului pentru Profit.ro CITEȘTE ȘI Liberal într-o comisie parlamentară IT, citat de Reuters spunând că PNL va declanșa o anchetă privind Huawei și va încerca să blocheze compania la licitații și contracte. Precizările deputatului pentru Profit.ro

Aproape toate universitățile vizate întrețin relații cu un institut oceanografic din Massachusetts, de asemenea vizat în atac, și sunt mai ales centre de cercetare consacrate tehnologiilor militare maritime ce par vizate de hackeri chinezi, care doresc să obțină informații militare strategice, planuri, desene legate de submarine, situația și deplasările acestora.

Potrivit iDefense, universitățile afectate au putut fi identificate deoarece rețelele lor erau conectate la servere situate în China și controlate de un grup de hacheri chinezi bine cunoscut de specialiști, același care a piratat întreprinderi aflate în contact cu Marina, cu scopul de a fura informații sensibile cu privire tot la submarine.

În studiul dezvăluit de WSJ se precizează că hackerii chinezi au folosit tehnica foarte răspândită a phishingului, trimițând e-mailuri fals oficiale care infectează, la deschidere, sistemul informatic al celor care le primesc.

Mai fragile ca administrațiile, dar susceptibile să dețină informații prețioase, universitățile sunt ținte privilegiate, într-un context de război comercial tot mai tensionat.

PAGUBE DE MILIOANE DE DOLARI PROVOCATE DE HACKERI IRANIENI

Pe de altă parte, hackeri iranieni au comis atacuri cibernetice vizând mii de persoane și peste 200 de întreprinderi în întreaga lume, provocând pagube în valoare de milioane de dolari, dezvăluie WSJ citând Microsoft, relatează AFP.

Campania hackerilor a permis ștergerea unor date de pe computere sau furtul unor secrete afectând întreprinderi din numeroase sectoare, în Arabia Saudită, Germania, Marea Britanie, dar și India și Statele Unite, porivit cotidianului de afaceri.

”Aceste atacuri distrugătoare au devenit extrem de destabilizatoare”, a subliniat John Lambert, directorul Threat Intelligence Center al Microsoft, citat de WSJ.

Gigantul informatic a reușit să ajungă la sursa acestor atacuri - un grup pe care-l numește ”Holmium”.

Unele dintre atacuri au fost comise de o celulă intitulată APT33.

Microsoft nu este singurul care arată cu degetul capacități iraniene în domeniul atacurilor cibernetice.

Unii specialiști consideră că Republica islamică face totul pentru a se afla între primele puteri cibernetice, alături de Rusia, China, dar și Statele Unite.

Microsoft a precizat că atacurile - care ar fi atins și ținte europene și americane - au vizat mai ales Orientul Mijlociu, unde Iranul este foarte angajat în războaiele din Yemen și Siria.

”Ei sunt într-adevăr pe cale să-și îmbunătățească know-how-ul și să-și dezvolte capacitățile”, apreciază John Hultquist, directorul serviciului de analiză a informațiilor de la firma în domeniul securității cibernetice FireEye.

”Riscăm să fim surprinși de progresele pe care le-au făcut, atunci când își vor întoarce din nou atenția asupra Statelor Unite”, a adăugat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
universități americane
hackeri chinezi