Calculatorul din Windows devine open-source

Calculatorul din Windows devine open-source
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 7 mar 2019

Microsoft anunță că tradiționalul calulator din cadrul sistemului de operare Windows este acum open-source și poate fi modificat de către dezvoltatorii software.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o mutare ce în urmă cu câțiva ani ar fi constituit un șoc din partea companiei care vedea în comunitatea open-source cel mai mare dușman, Microsoft a decis să deschidă accesul la codul sursă al aplicației Calculator din Windows.

Astfel, Microsoft vrea să construiască “cu ajutorul comunității de dezvoltatori software o experiență mai bună pentru utilizatori”.

Accesul la codul sursă al programului înseamnă practic că oricine poate scrie cod pentru a contribui la îmbunătățirea acestuia. Însă, Microsoft va evalua modificările de funcționalitate sau interfață aduse înainte de a decide implementarea lor.

Codul sursă al programului Calculator este deja disponibil pe GitHub, împreună cu planul dezvoltărilor viitoare stabilit de inginerii Microsoft.

Facebook se schimbă din nou. Susține că pentru intimitate CITEȘTE ȘI Facebook se schimbă din nou. Susține că pentru intimitate

Microsoft a făcut mai mulți pași în ultimii ani pentru a curta comunitate de dezvoltatori. Anul trecut compania americană a cumpărat cu 7,5 miliarde de dolari GitHub, cea mai mare colecție de cod și resurse pentru dezvoltatorii software.

Într-un gest fără precedent, Microsoft a donat anul trecut peste 60.000 de brevede celor de la OIN (Open Invention Network ), grupul de brevete open-source creat pentru protejarea Linux de procese.

Deschiderea codului sursă al unei aplicații precum Calculator, care nu are un rol esențial la nivelul sistemului de operare, ar putea reprezenta un test prin care Microsoft poate vedea cum ar funcționa colaborarea cu comunitatea de dezvoltatori înainte să realizeze același lucru și pentru alte elemente mai importante ale sistemului de operare.

În noua viziune “Windows as a service” a Microsoft, compania americană poate beneficia de pe urma contribuțiilor pe care terții dezvoltatori o pot aduce sistemului de operare care nu mai este produsul ce trebui păzit cu mare atenție din perioada lui Steve Ballmer.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
claculator
open-source