AT&T va cumpăra conglomeratul media Time Warner care deține în România grupul Pro

AT&T va cumpăra conglomeratul media Time Warner care deține în România grupul Pro
scris 23 oct 2016

Grupul american AT&T a ajuns la un acord definitiv pentru preluarea Time Warner, tranzacție evaluată la 85,4 miliarde dolari. Conglomeratul media Time Warner a intrat, din 2009, în acționariatul Central European Media Enterprises (CME) care deține, în România, grupul Pro din care fac parte Pro TV, Acasa TV, Pro Cinema și Sport.ro.

Tranzacția va crea al doilea cel mai mare furnizor pe piața serviciilor integrate de media și telecomunicații din SUA și unul dintre cei mai importanți jucători pe scena mondială, având în vedere că Time Warner deține HBO, CNN, Studiourile Warner Bros.

Acționarii Warner Bros, a treia companie de media & entertainent din lume, vor primi 107,5 dolari pentru fiecare acțiune deținută. Jumătate din sumă va fi numerar, iar restul sub formă de acțiuni AT&T, potrivit unui comunicat al AT&T.

Prețul este cu 20% peste cotația acțiunilor Warner Bros. de la închiderea de vineri, de 89,48 dolari. Acțiunile Time Warner s-au apreciat cu aproape 8% vineri după apariția informațiilor privind fuziunea cu AT&T, în timp ce titlurile companiei de telecom au pierdut 3% din valoare.

Incluzând datoriile Warner Bros, tranzacția este evaluată la 108,7 miliarde de dolari, sumă record în acest an pe piața fuziunilor și achizițiilor. Gigantul american va împrumuta 40 miliarde dolari de la mai multe bănci, printre care JP Morgan Chase și Bank of America, pentru finanțarea achiziției.

Străinii fug cu banii din China. Fluxurile negative de capital au urcat din nou în septembrie la 78 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Străinii fug cu banii din China. Fluxurile negative de capital au urcat din nou în septembrie la 78 miliarde dolari

“Noua companie va oferi consumatorilor acces crescut la conținut premium pe toate dispozitivele, noi opțiuni pentru serviciile de video și mobile streaming și o alternativă puternică la companiile de cablu TV”, potrivit comunicatului.

Dacă va fi aprobată de acționari, preluarea Time Warner va aduce sub umbrela AT&T studioul de filme Warner Bros., dar și mai multe canale TV de referință, precum HBO, TNT, CNN și TBS. În același timp, acordul va fi minuțios analizat de autoritățile de reglementare.

Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA, a declarat sâmbătă, înainte de anunțarea acordului, că va încerca să blocheze fuziunea dintre cele două companii dacă va câștiga alegerile.

“AT&T va cumpăra Time Warner și, implicit CNN – un acord pe care nu îl voi aproba în timpul mandatului meu, din cauză că aduce prea multă de putere în mâinile unui număr prea mic de persoane”, a spus Trump în timpul unui discurs susținut în fața electoratului din Gettysburg, citat de Washington Post.

Miliardarul american susține că va anula și contractul prin care Comcast a preluat NBCUniversal în 2011.  

AT&T estimează că fuziunea cu Time Warner va genera economii anuale de 1 miliard de dolari în mai puțin de trei ani de la încheierea acordului. Conglomeratul rezultat va fi condus de șeful AT&T, Randall Stephenson.

viewscnt
Afla mai multe despre
at&t
time warner
achizitie
preluare
media
telecom