Australia a lansat o aplicație de urmărire a răspândirii COVID-19, controversată și foarte căutată în același timp

Australia a lansat o aplicație de urmărire a răspândirii COVID-19, controversată și foarte căutată în același timp
scris 27 apr 2020

Duminică, Australia a lansat aplicația oficială de monitorizare și notificare cu privire la răspândirea pandemiei și contactul cu persoane care au virusul.

Aplicația se numește COVIDSafe și are la bază software-ul TraceTogether, dezvoltat de Singapore. Se folosește Bluetooth-ul pentru comunicarea între device-uri și informațiile despre contacte stocate în agenda telefonului.

Utilizatorii sunt avertizați dacă au stat mai mult de 15 minute în preajma unei persoane cu COVID-19. Este o abordare voluntară, în care cei infectați oferă de bună voie această informație sistemului.

SRI a identificat o campanie malware de furt de date bancare de pe telefonul mobil și recomandă verificarea conturilor CITEȘTE ȘI SRI a identificat o campanie malware de furt de date bancare de pe telefonul mobil și recomandă verificarea conturilor

Datele sunt stocate atât pe telefon, cât și pe servere. De aici se naște și prima controversă - orice este stocat online prezintă riscul de a ajunge în posesia unor persoane neautorizate. Asta în ciuda asigurărilor guvernului Australian, care spune că doar instituțiile de sănătate vor avea acces la datele colectate.

O a doua controversă vine din faptul că oficialitățile promit că vor șterge datele colectate în acest fel când se va termina pandemia, însă nu există nicio normă scrisă care să întărească această decizie.

În ciuda controverselor, aplicația a fost descărcată deja de peste 1 milion de ori în primele ore de când a fost lansată.

Cu 6.694 de cazuri, Australia se află pe o pantă descendentă, înregistrând duminică doar 16 cazuri noi.

O altă țară care se pregătește de lansarea unei aplicații similare este Germania. Însă, Germania a preferat o abordare descentralizată, așa cum a recomandat Consiliul European. Datele sunt stocate exclusiv local, pe telefoanele utilizatorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
covid-19
australia
pandemie
aplicatie