Casa Albă investighează Google după ce Trump a acuzat compania de părtinire

Casa Albă investighează Google după ce Trump a acuzat compania de părtinire
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 aug 2018

Președintele american Donald Trump a afirmat marți că motorul de căutare al Google ascunde articole corecte referitoare la activitatea sa și a spus că va corecta situația, cu toate că nu a oferit vreo dovadă sau detalii privind baza legală sau măsurile pe care le-ar putea lua, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Google, parte a grupului Aalphabet, a negat orice părtinire politică în afișarea rezultatelor de către motorul de căutare, scrie News.ro.

Consilierul economic al lui Trump, Larry Kudlow, a declarat mai târziu reporterilor că reprezentanți ai Casei Albe analizează Google, el afirmând că ”vor face o anchetă și o analiză”, fără să ofere alte detalii.

ANCOM a amendat Telekom pentru că nu ar fi respectat gradul de acoperire a populației cu telefonie mobilă. Vodafone și Orange au scăpat cu avertisment. UPDATE Precizările Telekom CITEȘTE ȘI ANCOM a amendat Telekom pentru că nu ar fi respectat gradul de acoperire a populației cu telefonie mobilă. Vodafone și Orange au scăpat cu avertisment. UPDATE Precizările Telekom

Criticile exprimate de Trump și avertismentul pivind luarea unor măsuri împotriva Google este cel mai recent atac al președintelui împotriva unei companii importante de tehnologie, după o serie de tweet-uri la adresa Amaon.com, pe care a acuzat-o că afectează micile afaceri și că beneficiază de un acord favorabil cu Serviciul Poștal al Statelor Unite.

Săptămâna trecută, Trump a acuzat companiile de media socială că reduc la tăcere milioane de oameni, prin cenzură. Președintele nu a menționat vreo companie și nici nu a oferit vreo dovadă în sprijinul acuzațiilor sale.

Marți, președintele a afirmat într-o serie de tweet-uri că rezultatele căutărilor în Google pentru ”Trump News” au afișat numai ceea ce el numește știri false.

Trump a acuzat Google de acțiuni periculoase care promovează doar rețelele mari precum CNN și suprimă vocile politice conservatoare și a adăugat că ”aceasta este o situație foarte serioasă care va fi rezolvată”. Președintele nu a oferit detalii.

Google a anunțat într-un comunicat că motorul său de căutare ”nu este folosit pentru a stabili o agendă politică și că Google nu influențează rezultatatele în favoarea unei ideologii politice.

”Lucrăm permanent pentru a îmbunătăți Google Search și nu ordonăm rezultatele căutărilor pentru a manipula convingerile politice”, potrivit comunicatului.

Un congresman democrat, Ted Lieu, a declarat că ”dacă guvernul ar încerca să impună algoritmii libertății de expresie companiilor private, tribunalele le-ar respinge într-o secundă”.

Principiile de bază care stau în spatele căutării pe internet prin intermediul Google includ relevanța unui site în funcție de numărul de linkuri către pagină, istoricul personal al căutărilor și modul în care apar anumite cuvinte cheie în pagină. Site-uri populare, precum CNN.com și NYTimes.com, pot apărea mai sus în rezultatele căutărilor pe baza acestor factori.

Trump critică de mult timp știrile referitoare la persoana sa, utilizând frecvent termenul de știri false pentru a descrie articole critice. La începutul acestei luni, președintele a acuzat companiile de media socială, între care Twitter și Facebook, de cenzură.

Acuzațiile de părtinire aduse de Trump împotriva Google vin în timp ce companiile de socializare au suspendat conturi, au interzis accesul unor utilizatori și au eliminat conținut, la presiunea Congresului de a combate propaganda străină și conturile false, inclusiv cele legate de Iran și Rusia.

Companii ca Facebook și Twitter au fost presate să elimine conținutul bazat pe teorii ale conspirației și discursurile care propagă ură.

Companiile de tehnologie susțin că nu elimină conținut din motive politice.

Unii parlamentari republicani și-au exprimat îngrijorarea că unele companii de media socială înlătură conținut de orientare conservatoare și i-au cerut directorului general al Twitter să fie audiat într-o comisie a Camerei Reprezentanților, pe 5 septembrie.

La începutul acestei luni, YouTube, parte a grupului Alphabet, s-a alăturat Apple și Facebook, eliminând conținut al site-ului Infowars, condus de creatorul unor teorii ale conspirației, Alex Jones. Jones a fost suspendat temporar de pe Twitter.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
trump