China dezvoltă un cablu subacvatic din fibră optică pentru internet de 500 de milioane de dolari, rivalizând cu un proiect susținut de SUA

China dezvoltă un cablu subacvatic din fibră optică pentru internet de 500 de milioane de dolari, rivalizând cu un proiect susținut de SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 apr 2023

Firmele de telecomunicații deținute de statul chinez dezvoltă o rețea subacvatică de cabluri din fibră optică pentru internet, în valoare de 500 de milioane de dolari, care ar lega Asia, Orientul Mijlociu și Europa, pentru a rivaliza cu un proiect similar susținut de SUA, au declarat patru persoane implicate în acest proiect, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Planul este un semn că un război tehnologic din ce în ce mai intens între Beijing și Washington riscă să rupă internetul, scrie News.ro.

Investitorii la Samsung se pregătesc pentru cel mai slab profit din ultimii 14 ani CITEȘTE ȘI Investitorii la Samsung se pregătesc pentru cel mai slab profit din ultimii 14 ani

Cei trei operatori principali din China, China Telecommunications Corporation (China Telecom), China Mobile Limited și China United Network Communications Group Co Ltd(China Unicom), elaborează una dintre cele mai avansate și de anvergură rețele de cablu submarin din lume, potrivit celor patru surse, care au cunoștințe directe despre acest plan.

Cunoscut sub numele de EMA (Europa-Orientul Mijlociu-Asia), cablul propus va lega Hong Kong de provincia insulară chineză Hainan, înainte de a se îndrepta spre Singapore, Pakistan, Arabia Saudită, Egipt și Franța, au spus cele patru persoane.

Sursele au cerut să nu fie numite pentru că nu au voie să discute despre potențiale secrete comerciale.

Cablul, care ar costa aproximativ 500 de milioane de dolari pentru a fi finalizat, va fi fabricat și instalat de HMN Technologies Co Ltd din China, o firmă de cablu cu creștere rapidă, a cărei companie precedentă era deținută în majoritate de gigantul chinez de telecomunicații Huawei Technologies Co Ltd, au spus oamenii.

Ei au spus că HMN Tech, care este deținută în majoritate de Hengtong Optic-Electric Co Ltd, listată la Shanghai, va primi subvenții de la statul chinez pentru a construi cablul.

China Mobile, China Telecom, China Unicom, HMN Tech și Hengtong nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Ministerul chinez de Externe a declarat într-un comunicat pentru Reuters că ”a încurajat întotdeauna întreprinderile chineze să efectueze investiții și cooperare străină”, fără a comenta direct proiectul pentru cablul EMA.

Meta Platforms a publicat un model de inteligență artificială care poate alege obiecte individuale din interiorul unei imagini CITEȘTE ȘI Meta Platforms a publicat un model de inteligență artificială care poate alege obiecte individuale din interiorul unei imagini

Vestea despre cablul planificat vine în urma unui articol al Reuters de luna trecut, care a dezvăluit modul în care guvernul SUA, îngrijorat de interceptarea datelor de pe internet de către Beijing, a zădărnicit cu succes o serie de proiecte de cablu submarin chineze în străinătate, în ultimii patru ani.

Washingtonul a blocat, de asemenea, licențele pentru cablurile submarine private planificate, care ar fi conectat Statele Unite ale Americii de teritoriul chinez Hong Kong, inclusiv proiecte conduse de Google LLC, Meta Platforms, Inc și Amazon.com Inc.

Cablurile submarine transportă peste 95% din tot traficul internațional de internet. Aceste cabluri de mare viteză au fost deținute de zeci de ani de grupuri de companii de telecomunicații și tehnologie care își unesc resursele pentru a construi aceste rețele vaste, astfel încât datele să poată circula fără probleme în întreaga lume.

Dar aceste cabluri, care sunt vulnerabile la spionaj și sabotaj, au devenit arme de influență într-o competiție în creștere între Statele Unite și China.

Superputerile se luptă pentru a domina tehnologiile avansate care ar putea determina supremația economică și militară în deceniile următoare.

Proiectul EMA, condus de China, este destinat să rivalizeze direct cu un alt cablu construit în prezent de firma americană SubCom LLC, numit SeaMeWe-6 (Asia de Sud-Est-Orientul Mijlociu-Vest Europa-6), care va conecta și Singapore de Franța, prin Pakistan, Arabia Saudită, Egipt și alte o jumătate de duzină de țări de-a lungul rutei.

Consorțiul pentru cablul SeaMeWe-6 – care includea inițial China Mobile, China Telecom, China Unicom și operatori de telecomunicații din alte câteva țări – a ales inițial HMN Tech pentru a construi acel cablu.

Dar o campanie de presiune de succes a guvernului american a inversat contractul către SubCom anul trecut, a informat Reuters în martie.

Campanuia din SUA a inclus acordarea de milioane de dolari sub formă de subvenții de inființare  acordate firmelor străine de telecomunicații, în schimbul alegerii SubCom în locul HMN Tech.

De asemenea, Departamentul pentru Comerț al SUA a sancționat HMN Tech în decembrie 2021, susținând că compania intenționează să achiziționeze tehnologie americană pentru a ajuta la modernizarea Armatei Populare de Eliberare a Chinei.

Această mișcare a subminat viabilitatea proiectului, făcând imposibil pentru proprietarii unui cablu construit de HMN să vândă lățime de bandă firmelor de tehnologie din SUA, de obicei cei mai mari clienți ai lor.

Google elimină limita de fișiere impusă serviciului Drive CITEȘTE ȘI Google elimină limita de fișiere impusă serviciului Drive

China Telecom și China Mobile s-au retras din proiect după ce SubCom a câștigat contractul anul trecut și, împreună cu China Unicom, au început să planifice cablul EMA, au spus cele patru persoane implicate.

Este așteaptat că cele trei firme de telecomunicații chineze deținute de stat vor controla mai mult de jumătate din noua rețea, dar să încheie și acorduri cu parteneri străini, au spus sursele.

Operatorii chinezi au semnat anul acesta memorandumuri de înțelegere separate cu patru companii de telecomunicații, au spus sursele: Orange SA din Franța, Pakistan Telecommunication Company Ltd (PTCL), Telecom Egypt și Zain Saudi Arabia, o unitate a companiei kuweitiane Mobile Telecommunications Company K.S.C.P.

Companiile chineze au purtat discuții și cu Singapore Telecommunications Limited, o firmă controlată de stat cunoscută în mod obișnuit ca Singtel, în timp ce alte țări din Asia, Africa și Orientul Mijlociu sunt abordate să se alăture consorțiului, au spus persoanele implicate.

Orange a refuzat să comenteze. Singtel, PTCL, Telecom Egypt și Zain nu au răspuns solicitărilor de comentarii. Firma americană de cablu SubCom a refuzat să comenteze cu privire la cablul rival.

Departamentul de Justiție, care supraveghează un grup operativ interagenții pentru a proteja rețelele de telecomunicații din SUA de spionaj și atacuri cibernetice, a refuzat să comenteze despre cablul EMA.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că SUA susțin un internet gratuit, deschis și securizat.

Țările ar trebui să acorde prioritate securității și confidențialității ”excluzând complet furnizorii de neîncredere” din rețelele wireless, cablurile terestre și submarine, sateliții, serviciile cloud și centrele de date, a spus purtătorul de cuvânt, fără a menționa HMN Tech sau China.

Departamentul de Stat nu a răspuns la întrebările dacă va organiza o campanie pentru a convinge operatorii de telecomunicații străini să nu participe la proiectul de cablu EMA.

Ministerul chinez de Externe a declarat în că se opune ”încălcării regulilor internaționale stabilite” de către Statele Unite în ceea ce privește cooperarea prin cablu submarin.

”SUA ar trebui să înceteze să mai fabrice și să răspândească zvonuri despre așa-numitele „activități de supraveghere a datelor” și să înceteze defăimarea și defăimarea companiilor chineze”, se arată în comunicat.

Împărțirea lumii

Proiectele mari de cabluri submarine durează de obicei cel puțin trei ani pentru a trece de la concepție la livrare.

Firmele chineze speră să finalizeze contractele până la sfârșitul anului și să aibă cablul EMA online până la sfârșitul lui 2025, au spus persoanele implicate.

Cablul ar oferi Chinei câștiguri strategice în lupta cu Statele Unite, a declarat pentru Reuters una dintre persoanele implicate în acord.

În primul rând, ar crea o nouă conexiune super-rapidă între Hong Kong, China și mare parte din restul lumii, ceva ce Washingtonul vrea să evite.

În al doilea rând, oferă operatorilor de telecomunicații susținuți de stat din China o acoperire și o protecție mai mare în cazul în care aceștia sunt excluși de la cablurile susținute de SUA în viitor.

”Este ca și cum fiecare parte se înarmează cu lățime de bandă”, a spus un director de telecomunicații care lucrează la acord.

Construcția de cabluri paralele susținute de SUA și China între Asia și Europa este fără precedent, au spus cele patru persoane implicate în proiect. Este un semn timpuriu că infrastructura globală de internet, inclusiv cablurile, centrele de date și rețelele de telefonie mobilă, ar putea fi divizată în următorul deceniu, au declarat doi analiști de securitate pentru Reuters.

De asemenea, țările ar putea fi forțate să aleagă între utilizarea echipamentelor de internet aprobate de China sau a rețelelor susținute de SUA, consolidarea divizărilor din întreaga lume și realizarea de instrumente care alimentează economia globală, cum ar fi serviciile bancare online și sistemele prin satelit de poziționare globală, mai lente și mai puțin fiabile, a spus Timothy Heath, cercetător în domeniul apărării la RAND Corporation, un institut de cercetări din SUA.

”Se pare că ne îndreptăm pe un drum în care va exista un internet condus de SUA și un ecosistem de internet condus de China. Cu cât SUA și chinezii se desprind unul de celălalt în domeniul tehnologiei informației, cu atât devine mai dificil să desfășoare comerțul global și funcțiile de bază”, a declarat Heath pentru Reuters.

Antonia Hmaidi, analist la Institutul Mercator pentru Studii Chineze din Berlin, a spus că internetul funcționează atât de bine deoarece, indiferent unde trebuie să călătorească datele, pot parcurge mai multe rute diferite în timpul necesar pentru a citi acest cuvânt.

Hmaidi a spus că dacă datele trebuie să urmeze rute care sunt aprobate în Washington și Beijing, atunci va deveni mai ușor pentru Statele Unite și China să manipuleze și să spioneze acele date; utilizatorii de internet vor suferi o degradare a serviciului; și va deveni mai dificil să interacționezi sau să faci afaceri cu oameni din întreaga lume.

”Atunci, dintr-o dată, întreaga țesătură a internetului nu funcționează așa cum a fost conceput”, a spus Hmaidi.

Bătălia îndoielnică asupra hardware-ului de pe internet oglindește conflictul care are loc asupra aplicațiilor de social media și a motoarelor de căutare create de firme din SUA și China.

Statele Unite și aliații săi au interzis utilizarea aplicației de video scurte TikTok deținută de China, de pe dispozitivele deținute de guvern, din cauza preocupărilor de securitate națională.

Numeroase țări și-au exprimat îngrijorarea că guvernul chinez va avea acces la datele pe care TikTok le colectează despre utilizatorii săi din întreaga lume.

China, între timp, restricționează deja site-urile web pe care cetățenii săi le pot vedea și blochează aplicațiile și rețelele multor giganți ai tehnologiei occidentale, inclusiv Google, YouTube, Facebook și Twitter.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
cablu