Componentele de iPhone 12 costă mai puțin de jumătate din prețul de vânzare

Componentele de iPhone 12 costă mai puțin de jumătate din prețul de vânzare
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 26 nov 2020

Noile iPhone-uri au la bază componente care valorează sub 50% din prețurile acestora, arată un calcul simplu care vorbește despre marja de profit a Apple.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Inginerii serviciului japonez de reparații și asamblări, Fomalhaut Techno Solutions, au luat fiecare piesă de pe iPhone 12 și iPhone 12 Pro în parte, au căutat prețul de vânzare al acestora și au calculat cât costă, în total, componentele care compun noile smartphone-uri Apple.

Componentele lui iPhone 12 costă 373 de dolari, în condițiile în care prețurile acestuia încep de la 800 de dolari.

În cazul versiunii Pro, care se comercializează la prețuri ce încep de la 1.000 de dolari, prețul însumat al componentelor este de 406 dolari.

YouTube a suspendat un canal pro-Trump pentru dezinformare cu privire la pandemia de Covid-19 CITEȘTE ȘI YouTube a suspendat un canal pro-Trump pentru dezinformare cu privire la pandemia de Covid-19

Diferențele mari între costul componentelor și prețul cu care Apple își vinde telefoanele, vorbesc de la sine de marja mare de profit pe care o practică gigantul american.

La fel de adevărat este că nu toată diferența dintre prețul de vânzare și costul componentelor reprezintă marja de profit. Există numeroase alte cheltuieli pe care Apple le face înainte ca iPhone-urile să ajungă pe piață, de la R&D, la distribuție.

Cele mai scumpe componente de pe noile iPhone-uri sunt modem-urile Qualcomm X55 5G, care costă 90 de dolari bucata, și ecranele OLED cumpărate de la Samsung cu 70 de dolari bucata.

Chipset-ul A14 Bionic costă 40 de dolari, o unitate de memorie RAM costă 12,8 dolari, memoria flash costă 19,2 dolari, iar prețurile camerelor Sony de pe noile iPhone-uri variază între 7,4 și 7,9 dolari bucata.

Interesant este că, deși cea mai mare parte a procesului asamblare are loc în China, cele mai multe componente de iPhone 12 vin din Coreea de Sud, Statele Unite și Europa.

viewscnt
Afla mai multe despre
iphone 12
apple
smartphone