DataCenter Forum, singurul eveniment din România dedicat industriei centrelor de date - pe 8 mai la București

DataCenter Forum, singurul eveniment din România dedicat industriei centrelor de date - pe 8 mai la București

Mihai Manole

scris 22 apr 2019

Singurul eveniment din România dedicat industriei centrelor de date va fi organizat pe 8 mai la Willbrook Platinum Center. DataCenter Forum a ajuns la a treia ediție și reunește peste 300 de specialiști locali și internaționali. Evenimentul este organizat de Tema Energy și principalii parteneri de afaceri, zece dintre cei mai relevanți producători globali. Prezentările și zona expozițională acoperă principalele arii operaționale ale unui Data Center: climatizare, electro-alimentare, UPS-uri, baterii, detecție și stingere incendii, securitate, comunicații și networking, echipamente IT, monitorizare și mentenanță etc. Participarea la eveniment este gratuită, pentru înregistrare accesați datacenter-forum.ro/#inregistrare

Pe fondul adopției cloud computing și a creșterii traficului de date, piața centrelor de date crește atât la nivel global cât și în România. Conform estimărilor Tema Energy piața de profil a înregistrat o creștere de cca 25-30% în 2018, ca urmare a investițiilor masive făcute în extinderi de către doi dintre cei mai relevanți operatori de telecomunicații și a lansării celei mai mari ferme de cryptomining din România. Orașele București și Cluj Napoca reprezintă cele mai atractive locații pentru deschiderea unor facilități noi, în principal datorită activității economice foarte intense. Pe locul trei se afla Brașovul, ales cu precădere ca locație de back-up pentru existența unor riscuri reduse în caz de cutremure și alte calamități naturale.

Cryptomining și Inteligența Artificială, noi stimuli pentru piață

În 2018 au fost adăugați peste 3200 mp suprafața utilă, cca 850 de rack-uri, iar puterea electrică consumată suplimentar a depășit 5 megawați. Mihai Manole, Managing Partner Tema Energy și organizatorul evenimentului DataCenter Forum România considera că: „Piața de Data Centere din România – infrastructură și IT -  urmează tendințele globale. În 2018, patru operatori mari au  făcut investiții consistente. Suprafața tehnică adăugată, atât proiecte Greenfield cât și extinderi, a depășit 2300 de mp, preponderent în București cât și în Cluj.  Alături de alte proiecte mai mici, cu precădere retehnologizări, acestea au contribuit la o creștere cu 30% a pieței de profil față de 2018. Creșterea a fost generată de cerințele mediului de afaceri pentru serviciile de colocare, cloud computing, proiecte de tip BigData și Inteligență Artificială dar și exploatarea unor oportunități la nivel de cryptomining.  Tendința de creștere se va păstra și în următorii 2-3 ani, mai ales că mediul guvernamental urmează să demareze mai multe proiecte, care necesită putere mare de calcul și facilități profesionale de găzduire a infrastructurii IT. Potențialul este mult mai mare,  însă marii operatori europeni încă analizează intrarea pe piața locală.”

În ultimii ani au apărut numeroase tehnologii inovatoare, care permit atingerea unui nivel superior de eficiență energetică. Astfel de tehnologii vor fi prezentate la Data Center Forum 2019 pentru ca responsabilii locali să poate identifica soluții pentru reducerea costurilor și creșterea performanțelor. Va fi expus inclusiv un Centru mobil de Date (containerizat), construit de Tema Energy pe baza unui concept propriu. Acesta are un consum energetic mult mai mic față de Centrele de Date clasice și poate fi pus în exploatare într-un timp foarte scurt, în aproape orice locație.

DataCenter Forum este singurul eveniment dedicat industriei de profil din România și combină prezentările tematice cu sesiuni demo și o zonă expozițională extinsă. Evenimentul va avea loc pe  8 Mai la Willbrook Platinum Center București. Evenimentul este organizat de compania Tema Energy, integrator de soluții și infrastructură pentru centre de date. Partenerii ediției 2019 a DataCenter Forum România 2019 sunt: APC by Schneider Electric, BICSI, Cummins, Vertiv, Uptime Institute, Uniline TCS, Riello, Rittal, Corning, Pyralis, Hoppecke și Reichle&de-Massari. Accesul la eveniment este liber, cu înregistrare la datacenter forum.ro/#inregistrare

viewscnt
Afla mai multe despre
datacenter forum