Am putea asista la dispariția Firefox? Un tribunal american a găsit în cele din urmă Google vinovat de comportament monopolist, inclusiv de plata mai multor miliarde de dolari către diverși parteneri pentru a face din Google motorul de căutare implicit, scrie BFM TV.
Verdictul, care urmează să își dezvăluie constrângerile – și amenda – în următoarele săptămâni, ar putea avea un efect de domino pentru unele compani. Acesta este cazul Apple, care primește aproximativ 20 de miliarde de dolari pentru a face din Google motorul de căutare implicit pe iOS, dar Firefox este, de asemenea, afectat de această decizie istorică, scrie G4Media.ro.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
În fiecare an, Google plătește o sumă importantă – dar nedeclarată – fundației Mozilla pentru ca motorul său de căutare să fie disponibil pentru utilizatorii Firefox. Deși este încă posibil să alegeți un alt motor de căutare, faptul că acesta este oferit în mod implicit înseamnă un avantaj puternic, limitând numărul de utilizatori care vor schimba ulterior apoi această opțiune în setări.
Mai presus de toate, cecul Google către Firefox este una dintre principalele sale câștiguri financiare, după cum atestă raportul anual al Fundației Mozilla. 510 milioane de dolari provin din redevențele plătite de partenerii browserului, printre care și Google, din cele 593 de milioane de euro câștigate în 2022. Aceste redevențe provin din „integrarea motoarelor de căutare ale clienților săi în mod implicit sau opțional în browserul web Firefox”.
Dacă Firefox s-ar despărți definitiv de Google, aceasta ar putea însemna prăbușirea sa, în condițiile în care browserul cu panda roșu se luptă deja să supraviețuiască în fața Chrome și Edge, care dețin împreună o cotă de piață de aproape 90%. Potrivit Statcounter, Firefox se mulțumește cu o cotă de piață de 2,74%, departe de zilele în care era singura alternativă la vechiul Internet Explorer.
Întrebată de Fortune, fundația Mozilla a declarat că „examinează” decizia instanței. Google ar putea, de asemenea, să facă apel împotriva acestei hotărâri, ale cărei consecințe reale s-ar putea să nu se vadă decât peste câțiva ani.