Deputații renunță la ideea ca șefii ANCOM să fie automat demiși prin respingerea raportului de activitate în Parlament. Președintele României rămâne însă eliminat din procedura de numire

Deputații renunță la ideea ca șefii ANCOM să fie automat demiși prin respingerea raportului de activitate în Parlament. Președintele României rămâne însă eliminat din procedura de numire
scris 9 mai 2018

Conducerea Autorității Naționale de Reglementare în Comunicații (ANCOM), structură independentă care supraveghează întreaga piață telecom, nu va fi demisă automat prin respingerea în Parlament a raportului anual al instituției. Demiterea și numirea conducerii ANCOM vor fi însă în continuare realizate de Parlament, șeful statului fiind eliminat din procedură.

Guvernul Grindeanu a modificat, pe 27 aprilie 2017, prin ordonanță de urgență, Legea de funcționare a ANCOM, stabilind atunci că președintele și vicepreședinții acestei instituții vor fi numiți de plenul reunit al Parlamentului, la propunerea Guvernului.

Înainte de aprobarea acestei ordonanțe, conducerea ANCOM era numită de președintele României, la propunerea Guvernului.

Administrația Prezidențială a criticat atunci schimbarea modalității de numire a conducerii ANCOM, pe care a văzut-o ca pe o amputare a atribuțiilor președintelui României, calificând această procedură drept una netransparentă, care transmite un semnal îngrijorător.

Din luna octombrie 2017, președinte al ANCOM este chiar fostul premier Sorin Grindeanu.

ULTIMA ORĂ Comisia Europeană a deschis o investigație pentru ajutorul de stat pregătit de Guvern la Compania Națională a Uraniului CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Comisia Europeană a deschis o investigație pentru ajutorul de stat pregătit de Guvern la Compania Națională a Uraniului

Legea de adoptare a ordonanței a fost trimisă înapoi spre reexaminare Parlamentului de către președintele Iohannis chiar la începutul acestei luni.

Șeful statului a reclamat, pe lângă eliminarea sa din procedura de numire, faptul că demiterea conducerii ANCOM prin respingerea raportului anual are ca efect subminarea independenţei funcţionale a acestei autorităţi, întrucât se instituie o modalitate de demitere a conducerii prin votul unei majorităţi parlamentare, prin natura ei politică. 

Deputații sunt primii care s-au grăbit să reanalizeze legea și au decis, miercuri, prin vot să elimine din legislație această prevedere de demitere automată a conducerii ANCOM prin respingerea raportului de activitate al instituției.

Fără raportul de activitate respins, demiterea conducerii ANCOM va fi în continuare posibilă pe baza unui raport al comisiilor parlamentare de specialitate, prin votul majorității parlamentarilor.

OFICIAL UPC România trece în proprietatea Vodafone. Britanicii cumpără activele Liberty Global din Germania și Europa de Est, pentru aproape 19 miliarde euro CITEȘTE ȘI OFICIAL UPC România trece în proprietatea Vodafone. Britanicii cumpără activele Liberty Global din Germania și Europa de Est, pentru aproape 19 miliarde euro

Conform legislației actualei, durata mandatului președintelui și al vicepreședinților ANCOM este de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii pe aceeași perioadă o singură dată. Conform legislației actuale, mandatul președintelui și al vicepreședinților ANCOM încetează doar în următoarele situații:

a) în situația imposibilității de a-și îndeplini mandatul mai mult de 120 de zile calendaristice consecutive dintr-un interval de 140 de zile;

b) în caz de condamnare penală prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru care nu a intervenit reabilitarea;

c) în caz de nerespectare a termenului de 3 luni pentru ieșirea din starea de incompatibilitate reglementat la alin. (8);

d) prin demisie;

e) prin deces;

f) la expirarea sa.

Senatul, în calitate de for decizional al Parlamentului în domeniu, va lua decizia finală asupra proiectului reexaminat.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
independenta
demitere raport
parlament
presedinte
iohannis
deputati