Elon Musk a câștigat procesul cu un speolog care îl acuza că l-a defăimat pe Twitter numindu-l ”pedofil”. Verdictul dat de juriu, premieră într-un litigiu major de defăimare pe rețele de socializare

Elon Musk a câștigat procesul cu un speolog care îl acuza că l-a defăimat pe Twitter numindu-l ”pedofil”. Verdictul dat de juriu, premieră într-un litigiu major de defăimare pe rețele de socializare
scris 7 dec 2019

Directorul general al Tesla, Elon Musk, a câștigat vineri, într-o instanță federală americană, un proces intens urmărit, în care un speolog britanic care a salvat 12 copii blocați într-o peșteră din Thailanda îi cerea 190 de milioane de dolari pentru că Musk l-a numit ”pedofil” pe Twitter, transmute Reuters, citat de News.ro.

Verdictul dat în unanimitate de un juriu format din cinci femei și trei bărbați a venit după 45 de minute de deliberări, în cea de-a patra zi a procesului.

Experții legali consideră că este primul proces major de defăimare pe Twitter împotriva unei persoane private al cărui rezultat este decis de un juriu.

Rezultatul este o victorie pentru Musk, al cărui comportament excentric în mai multe instanțe, avut anul trecut, a intrat în atenția autorităților de reglementare federale și a acționarilor Tesla.

Ministerul Transporturilor vrea să investească peste 64 milioane lei în dezvoltarea Portului Tulcea CITEȘTE ȘI Ministerul Transporturilor vrea să investească peste 64 milioane lei în dezvoltarea Portului Tulcea

Decizia juriului semnalează un prag juridic mai ridicat pentru contestațiile legate de comentariile pe Twitter, a spus L. Lin Wood, avocat renumit care a condus echipa juridică a reclamantului, Vernon Unsworth.

”Acest verdict pune în pericol reputația tuturor”, a declarat Wood reporterilor, după anunțarea verdictului.

Alți avocați specializați în defăimare au fost de acord că verdictul reflectă modul în care natura liberă a rețelelor de socializare a modificat distincția care se face între faptele pasibile de pedepse în instanțe și retorica liberă protejată de dreptul la libera exprimare.

Musk, în vârstă de 48 de ani, care a depus mărturie în primele două zile ale procesului și a revenit vineri pentru a asista la pledoariile finale, a ieși din sala de tribunal afirmând:” Încrederea mea în umanitate a fost restabilită”.

În fața tribunalului, Unsworth, în vârstă de 64 de ani, a spus că este resemnat cu înfrângerea sa.

”Accept verdictul juriului, îl primesc în bărbie și îmi continui viața”, a afirmat acesta.

Wood a declarat că clientul său ”a mers umăr la umăr cu un bătăuș miliardar”, repetând o frază folosită anterior în instanță, indicând reporterilor că este improbabil că va exista un apel.

”Nu este verdictul pe care ni l-am dorit. Dar este sfârșitul de drum, închidem acum acest capitol”, a spus Wood.

Avocatul a adăugat că în opinia sa acest proces a contribuit în mod semnificativ la curățarea petei suferite de reputația lui Unsworth.

În timpul procesului, Musk a declarat sub jurământ că la folosirea termenului ”pedo guy” (pedofil) nu a avut intenția ca acesta să fie înțeles literal și i-a cerut scuze lui Unsworth din boxa martorilor.

Unsworth, un scufundător britanic care trăiește o parte din timp în Thailanda, a devenit faimos pentru rolul avut în coordonarea salvării a 12 băieți și a antrenorului lor de fotbal dintr-o peșteră inundată în această țară, în iulie 2018.

Unsworth l-a criticat atunci la CNN pe Musk, care trimisese în ajutor un mini-submarin, afirmând că este o operațiune de PR și că miliardarul ar trebui să ”își bage submarinul acolo unde doare”. Submarinul nu a fost folosit în sistemul de peșteri Tham Luang Nang Non.

Musk a răspuns două zile mai târziu cu trei postări pe Twitter, care au stat la baza procesului de defăimare. În primul a pus la îndoială rolul jucat de Unsworth în operațiunea de salvare, iar în al doilea a scris “Sorry pedo guy, you really did ask for it”  (Îmi pare rău, pedofilule, chiar ai cerut-o”.

În cel de-al treilea tweet, ca răspuns la o întrebare a unui urmăritor legată de al doilea tweet, Musk a scris: ”Pun pariu pe un dolar că e adevărat”.

Wood a afirmat că tweet-urile lui Musk seamănă cu ”o bombă nucleară”, putând umbri relațiile și perspectivele de angajare ale acestuia în anii următori, și a cerut juraților să dea o lecție șefului Tesla și fondatorului SpaceX prin acordarea unor despăgubiri de 190 de milioane de dolari lui Unsworth, dintre care 150 de milioane de dolari daune punitive.

Două zile mai târziu, Musk și-a estimat în instanță averea netă la 20 de miliarde de dolari.

Juriul a fost convins însă de argumentul avocatului lui Musk, Alex Spiro, care a afirmat că tweet-urile sunt o insultă care a scăpat de sub control în mijlocul unei certe, despre care nimeni nu a crezut că va deveni serioasă.

”Când te cerți insulți oameni. Nu a explodat o bombă”, a spus avocatul.

Apărarea a mai susținut că Unsworth nu a dovedit că ar fi suferit vreo daună din comentariile pe Twitter ale lui Musk și chiar a încercat să profite de rolul avut în operațiunea de salvare, fiind apreciat de guvernele din Thailanda și Marea Britanie.

viewscnt
Afla mai multe despre
elon musk
defăimare
twitter