Felul în care Facebook definește terorismul ajută guvernele să reducă la tăcere vocile critice, avertizează o expertă ONU

Felul în care Facebook definește terorismul ajută guvernele să reducă la tăcere vocile critice, avertizează o expertă ONU
scris 4 sep 2018

Fionnuala Ni Aolain, o expertă ONU privind drepturile omului, a făcut apel către Facebook să își limiteze definiția privind terorismul pentru a nu a mai permite guvernelor să reducă la tăcere grupările de opoziție legitime, scrie Reuters.

„Folosirea unei definiții atât de largi este îngrijorătoare având în vedere numărul de guverne care caută să catalogheze drept terorism diferite forme de rebeliune sau opoziție”, a afirmat Ni Aolain în scrisoarea sa adresată fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, scrie News.ro.

În scrisoare se arată că Facebook nu ia în considerare grupările rebele înarmate care respectă dreptul internațional. Ea nu a oferit exemple, dar guvernele care se confruntă cu o opoziție înarmată, precum în Siria, cataloghează de obicei toți oponenții ca fiind teroriști, chiar dacă alte țări nu sunt de acord.

ANCOM: Retragerea obligațiilor impuse Telekom Romania pe piața serviciilor de linii a primit răspuns favorabil de la Bruxelles CITEȘTE ȘI ANCOM: Retragerea obligațiilor impuse Telekom Romania pe piața serviciilor de linii a primit răspuns favorabil de la Bruxelles

Ni Aolain a salutat „rolul important pe care Facebook îl joacă în depistarea activității teroriste online”, dar a precizat că nu trebuie să intervină în drepturile omului și ar trebui să se asigure că există o modalitate de a contesta deciziile greșite luate împotriva utilizatorilor.

Definițiile largi și imprecise privind terorismul ar putea duce la „o implementare discriminatorie, cenzură și interzicerea arbitrară a accesului la serviciile Facebook”, a avertizat Ni Aolain.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
facebook
terorism
onu