Firefox pierde utilizatori

Firefox pierde utilizatori
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 9 aug 2021

În ultimii aproape 3 ani, Firefox a pierdut un număr semnificativ de utilizatori, care au trecut la Chrome sau alt browser bazat pe motorul de randare dezvoltat de Google.

Urmărește-ne și pe Google News

În decembrie 2018, Firefox avea aproximativ 244 de milioane de utilizatori activi. În iulie 2021, numărul utilizatorilor Firefox a scăzut la 198 de milioane.

Practic, în 2 ani și 8 luni, browser-ul dezvoltat de Mozilla a pierdut în jur de 46 de milioane de utilizatori, conform datelor pe care chiar echipa care se ocupă de Firefox le face publice.

Platformele sociale, criticate pentru ignorarea conținutului antisemit CITEȘTE ȘI Platformele sociale, criticate pentru ignorarea conținutului antisemit

Statisticile generale ale pieței browser-elor web indică faptul că utilizatorii care au renunțat la Firefox au trecut la un browser care folosește motorul Chromium, dezvoltat de Google.

Există foarte multe browsere care se bazează pe Chromium, însă, prin prisma companiilor care le dezvoltă, ies în evidență două: Chrome și Edge, dezvoltate de Google, respectiv de Microsoft.

De aici reiese că Mozilla, la bază o comunitate de programatori care dezvoltă software gratuit, duce o luptă disproporționată cu doi dintre cei mai mari giganți din tehnologie.

Google spre exemplu, nu doar că deține mai bine de două treimi din piața browser-elor, însă nu se sfiește să-și optimizeze site-urile și aplicațiile web special pentru Chrome, ignorând standardele web pe care Firefox le respectă. Când anumite componente ale aplicațiilor Google nu merg bine în Firefox, utilizatorii sunt forțați practic să folosească Chrome.

Când cea mai mare parte a pieței este concentrată în mâinile unei singure corporații, așa cum era și pe vremea în care Intenet Explorer se lupta cu Netscape, internetul, și, în cele din urmă, utilizatorii sunt cei care au de pierdut.

viewscnt
Afla mai multe despre
firefox
browser
web
internet