FOTO Poșta Română atrage atenția asupra unor noi metode de înșelăciune practicate de hackeri în numele companiei

FOTO Poșta Română atrage atenția asupra unor noi metode de înșelăciune practicate de hackeri în numele companiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mai 2023

Poșta Română atrage atenția că, în ultima perioadă, s-au intensificat acțiunile de phishing în care este folosit numele companiei. Astfel, prin intermediul SMS-urilor ori pe e-mail, infractorii cibernetici atentează la conturile și la datele personale ale utilizatorilor de internet.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

”Compania Națională Poșta Română s-a confruntat cu un val de sesizări din partea cetățenilor aflați în pericolul de a cădea victime ale infractorilor cibernetici. Una dintre metodele folosite de hakeri este următoarea: de pe un număr de telefon de România trimit un SMS prin care destinatarului i se aduce la cunoștință faptul că trebuie să primească un colet, dar adresa este incorectă. Apoi, este indicat un link care are în componență cuvintele «posta»/«post» și/sau «romana». După accesarea link-ului respectiv se solicită date personale (adresă poștală, adresă de e-mail, număr de telefon) și se generează o interfață de plată asemănătoare oricărui alt portal, specific plaților pe internet. Prin intermediul acesteia este solicitată o sumă simbolică”, arată compania, într-un comunicat de presă.

ViDEO Google și-a dezvăluit primul smartphone pliabil înainte de lansarea oficială CITEȘTE ȘI ViDEO Google și-a dezvăluit primul smartphone pliabil înainte de lansarea oficială

După completarea datelor cerute de interfață (număr de card, data expirării, titularul cardului, codul de siguranță), destinatarul primește un cod bancar. Sub această interfață se ascund, de fapt, hackerii, care introduc datele cardului în aplicația specifică, sustrăgând, astfel, banii. Din acest moment, hoții cibernetici vor putea să facă plăți online la terminale POS sau să scoată bani de la ATM-uri, fără a avea nevoie de PIN-ul destinatarului, scrie News.ro

FOTO Poșta Română atrage atenția asupra unor noi metode de înșelăciune practicate de hackeri în numele companiei

Potrivit sursei citate, sunt folosite chiar expresii de siguranță proprii băncilor, precum: ”nu comunica nimănui...”. În momentul în care este introdus codul transmis de bancă, banii de pe card dispar.

”Destinatarii trebuie să fie extrem de vigilenți când primesc astfel de mesaje de la numere necunoscute. Îi asigur că Poșta Română este foarte atentă și riguroasă în utilizarea datelor lor personale, iar strategia noastră de digitalizare integrală a infrastructurii și a serviciilor pe care le oferim conține inclusiv o componentă puternică de protecție a datelor clienților”, a declarat Valentin Ștefan, directorul general al Companiei Naționale Poșta Română.

EXCLUSIV Legea care urma să interzică plata salariilor cash, întoarsă la comisii. Inițiatorii renunță la obligația plății pe card, înlocuind-o cu drept al salariatului de a opta CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Legea care urma să interzică plata salariilor cash, întoarsă la comisii. Inițiatorii renunță la obligația plății pe card, înlocuind-o cu drept al salariatului de a opta

Poșta Română atrage atenția că operează exclusiv cu site-ul său oficial și cu pagina de Facebook. Orice altă variantă de nume de website care ar putea părea oficial și real nu aparține companiei și nu trebuie accesat.

Oamenii sunt sfătuiți ca, dacă primesc un mesaj suspect, să nu deschidă acel mesaj și să îl marcheze ca spam, dar și să nu acceseze link-ul.

FOTO Poșta Română atrage atenția asupra unor noi metode de înșelăciune practicate de hackeri în numele companiei

Compania Națională Poșta Română comunică cu publicul prin intermediul adreselor oficiale de e-mail: suportclienti@posta-romana.ro și noreply@posta-romana.ro.

Compania precizează că nu solicită clienților să furnizeze date cu caracter personal, informații bancare confidențiale referitoare la conturile personale, numere de card sau coduri PIN și nici realizarea de plăți online ale unor taxe vamale.

viewscnt
Afla mai multe despre
posta romana
hackeri