FOTO Un algoritm al Facebook a confundat persoanele de culoare cu maimuțe

FOTO Un algoritm al Facebook a confundat persoanele de culoare cu maimuțe
scris 6 sep 2021

Un algoritm de recomandare al Facebook a întrebat utilizatorii dacă doresc să vadă și alte "videoclipuri cu primate" în dreptul unui video al unui tabloid britanic ce înfățișa persoane de culoare, a dezvăluit The New York Times.

Videoclipul de pe Daily Mail, vechi de mai mult de un an, este intitulat "un alb cheamă polițiștii contra unui bărbat de culoare din port". Acesta arată doar persoane, nu maimuțe, scrie News.ro

WhatsApp a lansat funcția de migrare a datelor între iPhone și smartphone-urile Samsung CITEȘTE ȘI WhatsApp a lansat funcția de migrare a datelor între iPhone și smartphone-urile Samsung

Întrebarea "vrei să vezi mai multe videoclipuri cu primate?" cu opțiunea "Da/ Respinge" a fost afișată pe ecran de mai mulți utilizatori, potrivit capturilor de ecran publicate pe Twitter de Darci Groves, fost designer al Facebook.

"Este scandalos", a comentat ea, cerându-le foștilor colegi de la Facebook să urmărească cazul.

"Este clar o eroare inacceptabilă", a reacționat o purtătoare de cuvânt a Facebook. "Ne cerem scuze tuturor celor care au văzut aceste recomandări insultătoare".           

Grupul californian a dezactivat unealta de recomandare pe acest subiect "de îndată ce ne-am dat seama ce se întâmplă pentru a investiga cauza problemei și a preveni repetarea acesteia", a precizat ea.         

Germania vrea 7 ani de update-uri de securitate pentru telefoane CITEȘTE ȘI Germania vrea 7 ani de update-uri de securitate pentru telefoane

Cazul evidențiază limitele tehnologiilor de inteligență artificială, subliniat în mod regulat de platformă în eforturile sale de a construi un fir personalizat fiecăruia dintre cei aproape 3 miliarde de utilizatori lunar.       

Gigantul Facebook, ca și concurenții săi, este în mod regulat acuzat că nu luptă suficient contra rasismului și altor forme de ură și de discriminare.     

Subiectul stârnește cu atât mai multă tensiune cu cât multe organizații ale societății civile acuză rețelele de socializare și algoritmii lor că au contribuit la divizarea societății americane, în contextul manifestațiilor mișcării Black Lives Matter.     

FOTO Un algoritm al Facebook a confundat persoanele de culoare cu maimuțe
     

viewscnt
Afla mai multe despre
maimuțe
facebook