Germania anticipează că în Europa vor avea loc investiții de 50 de miliarde de euro în procesoare și semiconductori

Germania anticipează că în Europa vor avea loc investiții de 50 de miliarde de euro în procesoare și semiconductori
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 feb 2021

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Statele europene intenționează să sprijine producția locală de procesoare și semiconductori, cu ajutoare țintite care vor avea ca rezultat investiții în valoare de până la 50 de miliarde de euro, potrivit Germaniei, transmite Reuters.

Germania, Franța și alte 17 state din Uniunea Europeană au convenit să își unească forțele și să investească în tehnologii pentru procesoare și semiconductori, care sunt esențiale pentru dispozitivele conectate și procesarea datelor, în încercarea de a ajunge din urmă Statele Unite și Asia, transmite Reuters.

FOTO Huawei își anunță al doilea smartphone pliabil. Compania întoarce foaia CITEȘTE ȘI FOTO Huawei își anunță al doilea smartphone pliabil. Compania întoarce foaia

Ponderea Europei pe piața globală a semiconductorilor, în valoare de 440 de miliarde de euro, este de circa 10%, UE fiind dependentă în prezent de cipurile fabricate în alte regiuni. O astfel de dependență de cipuri și de alte produse a ieșit la iveală în timpul pandemiei de Covid-19, scrie News.ro.

Ministrul german al economiei, Peter Altmaier, a declarat în timpul unei discuții virtuale cu omologul său francez, Bruno Le Maire, că se aștepta ca proiectul european, cunoscut și sub numele de Proiect important de interes european comun (IPCEI), să declanșeze investiții totale în industria cipurilor de până la 50 de miliarde de euro.

"Presupun că în toate țările care sunt gata să participe la acest IPCEI ... vom obține în mod clar o sumă de două cifre de miliarde de euro - și nu la nivelul inferior, ci mai degrabă la nivel mediu", a spus Altmaier .

”Dacă la sfârșit suma va fi de 50 de miliarde de euro, sau dacă va merge mai mult în direcția de 20 de miliarde de euro, asta depășește previziunile mele”, a mai spus ministrul.

Altmaier a estimat că companiile vor contribui între 60% și 80% din investițiile totale și că subvențiile de din partea statelor membre UE vor varia între 20% și 40%.

Un purtător de cuvânt al producătorului de cipuri Infineon Technologies a salutat efortul lui Altmaier de a extinde ajutorul de stat.

Comisia Europeană și statele membre ar trebui să acționeze rapid acum, deoarece planul ar putea aduce o contribuție semnificativă la creșterea competitivității și solidității geopolitice a Europei, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Companiile vor putea solicita subvenții trimițându-și planurile de investiții către ministerul german al Economiei până pe 1 martie.

Comisia Europeană va analiza apoi proiectele individuale, cu o decizie finală așteptată la sfârșitul acestui an.

Germania și Franța au inițiat proiecte similar și în alte sectoare, cum ar fi celulele pentru baterii, cloud computing și inteligența artificială, pentru a face Europa mai puțin dependentă de producătorii și giganții tehnologici din Statele Unite și China.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
cipuri