Google a lansat suportul pentru logarea biometrică

Google a lansat suportul pentru logarea biometrică
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 4 mai 2023

Utilizatorii serviciilor Google se vor putea autentifica prin scanarea amprentei sau recunoașterea facială în loc să mai folosească o parolă, după ce compania a dat drumul suportului pentru passkeys.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Google a lansat oficial suportul pentru passkeys, iar utilizatorii își pot deja crea astfel de passkeys pentru a se autentifica biometric în cont, în loc să mai stea să completeze o parolă.

Passkeys reprezintă o tehnologie dezvoltată de FIDO Alliance, la care au aderat mai multe mari companii de tehnologie, și care constă în crearea a două chei criptografice, una privată și alta publică.

Google și Apple colaborează pentru a limita urmărirea nedorită a persoanelor de către dispozitivele cu Bluetooth CITEȘTE ȘI Google și Apple colaborează pentru a limita urmărirea nedorită a persoanelor de către dispozitivele cu Bluetooth

Cheia privată va fi folosită pentru autentificarea utilizatorilor în locul parolei. Metoda este mai sigură, deoarece cheia va fi stocată doar pe dispozitivul utilizatorului. Dacă un serviciu online va cădea victimă hackerilor, aceștia nu vor mai dobândi și datele de logare ale utilizatorilor.

Pentru a crea un passkey, utilizatorul trebuie să intre în secțiunea Security a contului Google, de preferință de pe telefonul mobil, pentru ca acesta să devină dispozitivul de încrede, folosit pentru autentificarea biometrică și pentru alte dispozitive.

După un proces care implică doar câteva click-uri și durează sub un minut, utilizatorul va putea să se logheze în contul Google prin scanarea amprentei sau recunoașterea facială, fără să mai scrie parola.

În cazul unui iPhone, de exemplu, cheia creată va fi sincronizată prin iCloud (fără a fi salvată online) și va putea fi folosită de pe toate dispozitivele pe care se folosește același cont Apple.

Autentificarea biometrică va fi disponibilă și pentru logarea de pe alte sisteme de operare. Utilizatorul se va putea loga pe contul Google de pe un PC cu Windows folosind metoda biometrică disponibilă pe telefonul pe care a fost salvată cheia.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
securitate
scanare amprenta
recunoastere faciala