Google colectează de 20 de ori mai multe date de telemetrie de la utilizatorii de smartphone decât Apple

Google colectează de 20 de ori mai multe date de telemetrie de la utilizatorii de smartphone decât Apple
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 2 apr 2021

Un studiu publicat recent arată cât de multe informații de telemetrie și cât de frecvent sunt transmise de pe smartphone-uri către producătorul sistemului de operare, fără ca utilizatorii să aibă cea mai mică idee.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Toți producătorii marilor sisteme de operare, de la Google și Apple, la Microsoft, au inclus în acestea instrumente care le transmit date de telemetrie. Prin definiție, acestea sunt informații despre felul în care utilizatorul folosește produsul și sunt colectate cu scopul de a analiza și îmbunătăți sistemul de operare.

Însă, studiul publicat recent de Profesorul Douglas J. Leith de la Universitatea din Dublin, care a cercetat telemetria pe Android și iOS, pare să sugereze că producătorii abuzează de această facilitate.

Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală

Cercetătorul irlandez a urmărit conexiunile realizate de smartphone-uri cu serverele Google și Apple în anumite momente ale utilizării, precum: după resetarea la configurarea inițială, când se introduce și se scoate cartela, când se accesează setările dispozitivului, când se activează și se dezactivează funcția de localizare, când utilizatorul se loghează în magazinul de aplicații etc.

Primul lucru observat a fost că, aceste conexiuni se realizează chiar și atunci când utilizatorul a optat să nu trimită date de telemetrie, ceea ce poate fi interpretată ca o formă de înșelare a utilizatorului - de ce mai oferi posibilitatea dezactivării colectării datelor, dacă nu ții cont de opțiunea utilizatorului?

Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei

Colectarea datelor se face atât de agresiv, încât conexiunile sunt stabilite inclusiv când utilizatorul nu folosește dispozitivul sau nu este logat în cont.

Ambele sisteme de operare, atât Android, cât și iOS, transmit date de telemetrie, în medie, la fiecare 4 minute și jumătate.

Google colectează de 20 de ori mai multe informații de telemetrie decât Apple, este o altă concluzie a studiului. La fiecare 12 ore, smartphone-urile cu Android trimit către serverele Google aproximativ 1MB. În aceeași perioadă de timp, Apple primește numai 52KB.

Date fiind concluziile studiului, pe care care Google îl contestă și spune că va publica propria versiune, utilizatorii se pot întreba dacă nu cumva, fără știrea lor, sunt trimise și alte date, pe lângă cele de telemetrie. Reputația marilor companii de tehnologie vis-a-vis de intimitatea utilizatorilor justifică o astfel de întrebare.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
telemetrie
apple
android
ios