Google donează bani și tehnologie pentru Wikimedia

Google donează bani și tehnologie pentru Wikimedia
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 23 ian 2019

Google a anunțat că va dona Wikimedia 3,1 milioane de dolari și va oferi totodată acces gratuit la unele din instrumentele bazate pe inteligență artificială ale companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu cei 3,1 milioane de dolari anunțați la World Economic Forum, donațiile totale făcute de Google pentru compania care dezvoltă enciclopedia gratuită Wikipedia au ajuns la 7,5 milioane de dolari.

1,1 milioane de dolari vor merge către proiectele actuale derulate de Wikimedia Foundation, iar restul de 2 milioane vor fi alocați pentru proiectele de viitor pe termen lung ale companiei.

În afara donației în bani, Wikimedia mai primește acces gratuit la unele dintre instrumentele bazate pe inteligență artificială ale Google, precum Custom Search API și Cloud Vision API.

Comisia Europeană lansează astăzi o vânătoare de bug-uri cu premii de până la 25.000 euro CITEȘTE ȘI Comisia Europeană lansează astăzi o vânătoare de bug-uri cu premii de până la 25.000 euro

Cu ajutorul acestora, editorii enciclopediei gratuite vor avea o misiune mult mai ușoară când vine vorba de citarea surselor, citare care va putea fi acum făcută fără a părăsi pagina de editare a conținutului.

De asemenea, tot cu ajutorul Google, Wikipedia va putea să crească numărul articolelor scrise în limbi mai puțin reprezentate.

La începutul acestei luni, Wikimedia a anunțat că va folosi Google Translate pentru a ajuta editorii să traducă articolele în limbi care nu beneficiază de mult conținut în cadrul enciclopediei Wikipedia.

Implicarea și suportul pe care Google îl arată, chiar dacă are și un evident interes strategic, este totuși o inițiativă pentru care gigantul american trebuie apreciat.

Google folosește informațiile existente pe Wikipedia în diverse servicii și cu diverse scopuri. Acestea apar direct în pagina cu rezultate în cazul anumitor căutări. De asemenea, Google folosește numeroasele articole de pe Wikipedia pentru a-și antrena algoritmii de învățare mecanică din cadrul propriilor proiecte care se bazează pe inteligență artificială.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
wikimedia
wikipedia