Google lucrează la o tehnologie de localizare pentru interior

Google lucrează la o tehnologie de localizare pentru interior
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 22 mai 2017

Google a anunțat că are în lucru o tehnologie care va face posibilă localizarea interioară, tehnologie ce ar putea genera numeroase aplicații practice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

GPS-ul devine inutil în cazul spațiilor interioare, semnalul necesar pentru triangulație transmis de sateliți neputând penetra zidurile. De acea, pentru a putea realiza poziționarea interioară, inginerii de la Google au luat în calcul mijloace alternative.

Tehnologia dezvoltată de Google se numește VPS – visual positioning service. Spre deosebire de GPS, care se bazează pe semnalul sateliților, VPS-ul realizează poziționarea pe baza elementelor vizuale înconjurătoare.

Principala motivație pentru dezvoltarea acestei tehnologii, cum a declarat chiar Clay Bavor, cel care se ocupă la Google de proiectele care au legătură cu realitatea virtuală și realitatea augmentată, vine din faptul că cea din urmă devine mult mai interesantă și mai utilă atunci când este strâns legată de mediul înconjurător prin localizare.

Orange România asigură acoperire 4G 100% la nivel urban CITEȘTE ȘI Orange România asigură acoperire 4G 100% la nivel urban

Realitatea augmentată sprijinită de localizare poate avea, pe viitor, aplicații foarte interesante. Bavor a dat exemplul unui client aflat într-un magazin de bricolaj, unde localizarea și realitatea augmentată îl pot ajuta să găsească rapid piesele de care are nevoie, chiar dacă nu se pricepe la domeniul respectiv.

Nu este foarte clar dacă această tehnologie se poate dovedi utilă oriunde. Dacă într-un magazin sau un mol este relativ simplu să se stabilească anumite elemente de identificare, în alte locuri, precum locuințele personale acest lucru nu va fi la fel de simplu de realizat.

Cei de la Google nu au putut estima și când va putea fi lansată tehnologia VPS pentru publicul larg, ci s-au mulțumit să menționeze că aceasta funcționează cum s-a intenționat în testele realizate până acum.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
localizare
realitate augmentata