Google și Apple se confruntă cu cel mai mare risc din ultimele decenii de a primi ordine de divizare din partea autorităților de reglementare

Google și Apple se confruntă cu cel mai mare risc din ultimele decenii de a primi ordine de divizare din partea autorităților de reglementare
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mar 2024

Companiile Big Tech, precum Google și Apple, se confruntă cu cea mai mare provocare din ultimele decenii, deoarece autoritățile de reglementare antitrust de pe ambele maluri ale Atlanticului reprimă presupusele practici anticoncurențiale, ceea ce ar putea duce la ordine de divizare, o premieră pentru industrie, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aceasta, la rândul său, ar putea inspira autoritățile de reglementaările din întreaga lume să continue, așa cum demonstrează numărul tot mai mare de anchete antitrust în diferite țări, după deschiderea dosarelor UE și SUA, scrie News.ro.

Notepad va avea corector ortografic CITEȘTE ȘI Notepad va avea corector ortografic

De când AT&T a fost divizată în urmă cu exact 40 de ani, nicio companie nu s-a confruntat până acum cu posibilitatea unei despărțiri dispusă de autorități de reglementare în Statele Unite.

Google a declarat că nu este de acord cu acuzațiile UE, în timp ce Apple a spus că procesul american este greșit în ceea ce privește faptele și legea.

În 1984, AT&T, cunoscută și sub numele de Ma Bell, a fost împărțită în șapte companii independente numite ”Baby Bells” pentru a destrăma unul dintre cele mai puternice monopoluri ale secolului al XX-lea.

AT&T, Verizon și Lumen sunt în prezent singurele entități care au supraviețuit.

Autoritățile de reglementare susțin acum companii precum Apple și Google au construit ecosisteme impenetrabile în jurul produselor lor, făcând dificilă trecerea clienților la servicii rivale, ceea ce a dus la inventarea termenului grădini îngrădite.

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a avertizat miercuri Apple, o companie de 2.700 miliarde de dolari, că un ordin de despărțire nu este exclus ca remediu pentru restabilirea concurenței, după ce a făcut echipă cu 15 state pentru a da în judecată producătorul de iPhone pentru monopolizarea pieței de smartphone-uri, dejucarea rivalilor și umflarea prețurilor.

Chiar și așa, probabil că va dura ani pentru a rezolva cazul, pe care Apple a promis că îl va contesta.

Acțiunile SUA vin în urma altor amenințări tot mai mari în Europa în această săptămână. Big Tech se va confrunta cu mai multă atenție în curând, Apple, Meta Platforms și Alphabet urmând probabil să fie investigate pentru potențiale încălcări ale legii piețelor dogitale (Digital Markets Act - DMA), ceea ce ar putea duce la amenzi usturătoare și chiar la ordine de divizare pentru încălcări repetate, au declarat joi pentru Reuters persoane cu informații directe.

Guvernanții cer tot mai des interzicerea TikTok, deși au dat asigurări că aplicația va putea fi utilizată în afara instituțiilor. Reprezentant al puterii: ”TikTok va fi reglementat sau închis” CITEȘTE ȘI Guvernanții cer tot mai des interzicerea TikTok, deși au dat asigurări că aplicația va putea fi utilizată în afara instituțiilor. Reprezentant al puterii: ”TikTok va fi reglementat sau închis”

Șefa UE pentru concurență, Margrethe Vestager, a ajutat anul trecut la deschiderea drumului pentru măsuri drastice, când a acuzat Google de practici anticoncurențiale în afacerea sa cu publicitate online.

Ea a spus că obligarea Google să vândă unele dintre activele sale pare a fi singura modalitate de a evita conflictele de interese, deoarece ar împiedica Google să-și favorizeze propriile servicii tehnologice de publicitate digitală online față de agenții de publicitate și editorii online.

Este așteaptat ca Vestager să emită o decizie finală până la sfârșitul anului.

Deputatul din Parlamentul European Andreas Schwab, care a fost puternic implicat în elaborarea regulilor de referință în domeniul tehnologiei DMA ale UE, care au fost lansate în această lună, a declarat că parlamentarii doresc măsuri îndrăznețe împotriva Big Tech, care încalcă regulile.

"Dacă nu respectă DMA, vă puteți imagina ce va cere Parlamentul. Divizări. Scopul final este de a face piețele deschise, echitabile și să permită mai multă inovație", a spus el vineri.

DIVIZAREA ESTE DIFICIL DE REALIZAT

Este departe de a fi sigur că autoritățile de reglementare vor emite ordin de divizare deoarece analizează opțiuni și orice acțiune poate duce doar la o amendă.

Experții juridici au sugerat, de asemenea, cazul împotriva Apple, reieșind din cazul din 1998 împotriva Microsoft, ar putea fi mai dificil de data aceasta.

"În Uniunea Europeană, există mai puțină tradiție, divizarea unei companii fiind văzută ca o ultimă soluție. Nu s-a mai întâmplat niciodată până acum", a spus un oficial al Comisiei, vorbind sub rezerva anonimatului.

Apple a încercat să facă Apple Watch să meargă cu alte smartphone-uri CITEȘTE ȘI Apple a încercat să facă Apple Watch să meargă cu alte smartphone-uri

Sistemul foarte integrat al Apple ar face, de asemenea, o despărțire dificilă în comparație cu Google, a declarat avocatul Damien Geradin de la Geradin Partners, care sfătuiește mai mulți dezvoltatori de aplicații în alte cazuri împotriva Apple.

"Mi se pare mult mai complicat. Vorbești despre ceva care este integrat, de exemplu nu poți forța Apple să-și cedeze App Store. Asta nu are sens", a spus el.

El a spus că ar fi mai bine să impună Apple remedii comportamentale care so o oblige să facă anumite lucruri, în timp ce în cazul Google, un ordin de despărțire ar putea viza pur și simplu achiziții făcute pentru a-și consolida serviciile cheie.

”Ceea ce este mai probabil este ca ei (DOJ) să caute remedii precum deschiderea funcționalității hardware sau să se asigure că dezvoltatorii nu sunt discriminați în ceea ce privește prețurile”, a declarat Max von Thun, directorul grupului de advocacy Open Markets.

Apple obține cea mai mare parte a veniturilor sale de aproape 400 de miliarde de dolari pe an din vânzarea de hardware -- iPhone-uri, Mac-uri, iPad-uri și ceasuri -- urmată de afacerea de Servicii, care aduce aproximativ 100 de miliarde de dolari pe an.

Remediile structurale, cum ar fi despărțirile, vor fi testate în cele din urmă în instanțe, a declarat Assimakis Komninos, partener la firma de avocatură White & Case.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
apple
divizare