Guvernul suedez riscă o moțiune de cenzură, după ce programatori români au avut acces la date confidențiale

Guvernul suedez riscă o moțiune de cenzură, după ce programatori români au avut acces la date confidențiale
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iul 2017

Guvernul suedez ar putea fi vizat de o moțiune de cenzură după ce presa a scris că programatori români și cehi au avut acces, fără autorizație, la datele personale ale multor cetățeni suedezi și chiar la informații de securitate, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Publicațiile TT, Expressen și Svenska Dagbladet au scris că mai multe partide din Parlamentul suedez – Moderații, Partidul de Centru și Partidul de Stânga - iau în calcul posibilitatea de a cere o moțiune de cenzură vizând miniștrii implicați în scandal, scrie News.ro.

Premierul suedez Stefan Lofven a declarat că Guvernul său încearcă să protejeze informațiile confidențiale și să minimalizeze impactul unui contract de externelizare în IT, care ar fi putut permite unor puteri străine să acceseze date secrete.

Administrația sa va ancheta acordul încheiat de Agenția suedeză de Transport, după ce informații clasificate din registrele și sistemele sale au fost administrate ilegal, a spus Lofven într-o conferință de presă organizată luni la Stockholm.

Aspiratorul inteligent Roomba a mapat casele utilizatorilor săi, iar acum producătorul vrea să vândă datele colectate CITEȘTE ȘI Aspiratorul inteligent Roomba a mapat casele utilizatorilor săi, iar acum producătorul vrea să vândă datele colectate

De asemenea, Guvernul intenționează să înăsprească regulile existente pentru externalizare.

Premierul a descris incidentul drept „grav” și a subliniat că Guvernul își ia angajamentul să se asigure că oamenii “sunt siguri că informațiile lor personale și alte informații sensibile sunt administrate corect”.

Agenția suedeză de Transport, care în 2015 a externalizat operațiunile IT către IBM, a fost criticată pentru că a ignorat avertismentele Serviciului suedez de Securitate.

Mai mult, agenția a ocolit regulile pentru a externaliza contractul, în condițiile în care IBM a folosit programatori din România și Cehia. Astfel, persoane neautorizate ar fi avut acces la datele din registrul permiselor de conducere.

Mai mult, sâmbătă presa a scris că risca să fie compromisă și securitatea unor informații despre personalul și vehiculele militare, despre planurile de apărare și de urgență.

Micael Byden, comandantul suprem al forțelor armate suedeze, a declarat luni că, deși riscul ca informații confidențiale să ajungă în mâinile greșite a fost mare, situația poate fi ținută sub control. “Acesta este un incident grav. Dar, ținând cont de ceea ce știm acum, nu a avut un impact semnificativ asupra capacităților noastre operaționale totale”, a adăugat el.

Dezvăluirile subminează Guvernul, iar Lofven încearcă în prezent să limiteze impactul, înainte de alegerile de anul viitor.

Suedia a înlocuit-o pe directoarea generală a Agenției de Transport, Maria Agren. De asemenea, ea a fost amendată de procurori cu aproximativ 7300 de euro, pentru că a administrat informații confidențiale în mod neglijent.

Scandalul ridică semne de întrebare și în legătură cu rolul jucat de ministrul Infrastructurii, Anna Johansson, ministrul pentru Afaceri Interne, Anders Ygeman, și ministrul Apărării, Peter Hultqvist.

Lofven a declarat luni că a fost informat despre posibila scurgere de informații în ianuarie, mult mai târziu decât o parte dintre miniștrii săi. Astfel, Hultqvist și Ygeman știau încă din 2016, iar ministrul Justiției, Morgan Johansson, chiar din 2015.

Întrebat dacă are încă încredere în membrii Cabinetului, Lofven a declarat că ar fi vrut să fie informat mai devreme, dar a dat asigurări că are încă încredere deplină în toți miniștrii săi.

Cu toate acestea, Guvernul va revizui politicile interne privind informațiile, a precizat el. 

viewscnt
Afla mai multe despre
guvernul suedez