Încărcătorul unic pentru dispozitive electronice, la un pas de adoptare în Parlamentul European

Încărcătorul unic pentru dispozitive electronice, la un pas de adoptare în Parlamentul European
Liviu Mihai
Liviu Mihai
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 apr 2022

Comisia de specialitate a Parlamentului European a votat cu o majoritate covârșitoare de voturi în favoarea propunerii Comisiei Europene privind adoptarea unui încărcător unic pentru dispozitivele electronice, în scopul reducerii deșeurilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu 43 de voturi pentru și 2 împotrivă, Comitetul pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor a adoptat o poziție proprie vis-a-vis de propunerea adoptării unui singur tip de încărcător în UE, venită din partea Comisiei Europene.

Membrii comisiei au votat în favoarea revizuirii Directivei UE privind echipamentele radio, în urma unei propuneri prezentate de Comisia Europeană în septembrie.

Directiva revizuită stabilește, printre altele, “armonizarea” portului de încărcare și a tehnologiei de încărcare rapidă pentru dispozitivele electronice, astfel ca USB-C să devină portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căștile, difuzoarele portabile și consolele video portabile comercializate în Uniunea Europeană.

Adoptarea în cadrul Comitetului reprezintă ultimul pas înainte de votul final, ce va avea loc luna viitoare în cadrul Parlamentului European.

Acțiunile Netflix se prăbușesc CITEȘTE ȘI Acțiunile Netflix se prăbușesc

Dispozitivele electronice dotate cu baterie, de la smartphone-uri la laptopuri, trebuie să folosească standardul USB-C pentru încărcare. În acest fel, utilizatorii vor putea folosi un singur încărcător pentru toate gadgeturile, ceea ce va însemna mai puține deșeuri generate în momentul cumpărării produselor noi.

Există și o excepție specificată în propunerea legislativă pentru dispozitivele care sunt prea mici pentru a acomoda o mufă USB-C, caz în care este permisă folosirea altul standard.

Totodată, comisia de specialitate a adăugat o proprie prevedere, legată de încărcătoarele wireles, care trebuie și ele să faciliteze o „minimă interoperabilitate”. Această precizare era necesară pentru companii precum Apple, care ar fi putut alege  încărcarea fără fire pentru a scăpa de implementarea formatului USB-C.

În plus, producătorii vor avea obligația de a include etichete clare pe ambalajele produselor, prin care să comunice dacă acestea vin sau nu însoțite de încărcătoare.

Conform estimărilor oficiale, în Europa sunt livrate anual jumătate de miliard de încărcătoare, care generează între 11.000 și 13.000 de tone de deșeuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
încărcător
electronice
gadgeturi
usb-c
parlamentul european