Întârziată de câteva luni, depunerea online a proiectelor pentru fonduri UE este urgentată de Guvern

Întârziată de câteva luni, depunerea online a proiectelor pentru fonduri UE este urgentată de Guvern
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 24 feb 2016

Premierul Dacian Cioloș a cerut, miercuri, ministrului Fondurilor Europene, Anca Răducu, să urgenteze implementarea sistemului de depunere online a proiectelor finanțate din fonduri europene. Implementarea platformei online pentru primele proiecte fusese anunțată pentru luna noiembrie de Guvernul Ponta, iar actualul ministru promitea ca sistemul să fie funcțional după jumătatea lunii ianuarie, dar o dată posibilă de funcționare a platformei va fi anunțată doar în următoarele zile.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Aplicația MySMIS2014 a fost dezvoltată de Ministerul Fondurilor Europene și Serviciul de Telecomunicații Speciale și va permite firmelor care vor fonduri europene să depună și să gestioneze proiectele, în relația cu autoritățile, exclusiv utilizând mediul online.

Reprezentanții firmelor vor completa electronic cererea de finanțare, însoțită de declarațiile anexe, fără să mai fie nevoie să fie prezenți la Autoritatea de Management sau Organismele Intermediare. După semnarea contractelor de finanțare, firmele vor utiliza aplicația pe toată durata implementării proiectului pentru a completa rapoarte și a primi informații despre stadiul cererilor de rambursare

Guvernul Ponta anunța că aplicația va fi folosită inițial doar pentru proiectele din cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU), fostul POSDRU, care urmărește corelarea educației cu piața muncii, dosarele de proiecte urmând să fie depuse din 1 noiembrie în acest nou sistem, descris pe site-ul ministerului.

Licitație MFE de 1 milion de euro pentru servicii telecom necesare funcționării aplicațiilor CITEȘTE ȘI Licitație MFE de 1 milion de euro pentru servicii telecom necesare funcționării aplicațiilor

După preluarea guvernării de Cabinetul Cioloș, ministrul Fondurilor Europene, Anca Răducu, arăta, anul trecut, că sistemul mai are nevoie de unele teste și verrificări, dar va fi cu siguranță funcțional de la începutul anului, cel mai probabil după jumătatea lunii ianuarie.

Între timp, ministerul a anunțat, în luna ianuarie, că beneficiarii proiectelor finanțate prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) în exercițiul financiar anterior trebuie să depună cererile de plată la autoritatea de management în format fizic pentru că sistemul ActionWeb nu este operațional.

În acest context, premierul Cioloș a solicitat implementarea cât mai rapidă a noului sistem online, calificându-l cu ironie drept "faimos".

"Doamna ministru Răducu, o să vă rog cât de repede să dăm drumul la sistemul informatic pentru depunerea proiectelor europene la acel faimos MySMIS. S-a înregistrat deja o întârziere pentru că am vrut să vem finalizată această platformă online, pentru ca oamenii să-și poată depune aplicații pentru proiecte europene ditrect pe internet și să evităm din nou această birocrație și plimbare pe la sediul diferitelor agenții, dar trebuie dat drumul. O să vă rog până cel târziu la sfârșitul săptămânii, săptămâna viitoare, să începeți să informați legat de funcționarea sistemului", a cerut Cioloș în ședința de miercuri a Guvernului.

viewscnt
Afla mai multe despre
proiecte
fonduri
ue
mysmis2014
online
platforma
guvern