Integrarea inteligenței artificiale și dispozitivele mai performante vor susține redresarea pieței de PC-uri în 2024

Integrarea inteligenței artificiale și dispozitivele mai performante vor susține redresarea pieței de PC-uri în 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 dec 2023

Scăderea vânzărilor de computere personale se va încheia probabil anul viitor, deoarece consumatorii par pregătiți să cumpere computere mai noi, cererea de dispozitive echipate cu funcții de inteligență artificială stimulând și mai mult piața, potrivit analiștilor, citați de CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”La sfârșitul unui an dificil pentru piața PC-urilor, există în sfârșit motive de optimism. Canalys se așteaptă ca piața PC-urilor să revină la o creștere de 8% în 2024, pe măsură ce clienții caută să reîmprospăteze computerele din epoca pandemiei, în timp ce apar noi dispozitive capabile de inteligență artificială”, au declarat analiștii Ben Caddy și Kieren Jessop într-un raport din 20 decembrie, scrie News.ro.

Smartphone-ul ne ascultă conversațiile? Pentru prima dată există o confirmare CITEȘTE ȘI Smartphone-ul ne ascultă conversațiile? Pentru prima dată există o confirmare

Microsoft va opri suportul pentru sistemul său de operare Windows 10 pe 14 octombrie 2025, în conformitate cu ciclul de viață normal de 10 ani, și acest lucru ”ar putea împiedica sute de milioane de dispozitive să obțină o a doua viață”, a spus Canalys, ceea ce va stimula și mai mult vânzările de PC-uri mai noi.

”Vasta bază instalată și învechită de PC-uri comerciale, care depășește pragul de patru ani până în 2024, este așteptată să necesite o reîmprospătare, care să coincidă cu cererea presantă de migrare către Windows 11”, potrivit companiei de informații de piață IDC.

Aceasta se așteaptă ca piața PC-urilor să crească cu 3,4% anul viitor, față de 2023.

Datele IDC au arătat că 2020 a înregistrat cea mai mare creștere a vânzărilor globale de PC-uri din 2010, catalizată de trecerea indusă de pandemie către munca și învățarea la distanță.

Livrările globale de PC-uri au fost de 68,5 milioane de unități în al treilea trimestru din 2023, reprezentând o scădere cu 7,2% a volumelor comparativ cu același trimestru din 2022, arată datele IDC.

VIDEO Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, deschis într-o formă ”minimalizată” CITEȘTE ȘI VIDEO Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, deschis într-o formă ”minimalizată”

Livrările au înregistrat scăderi trimestriale consecutive de la începutul anului 2022, cauzate de factorii macroeconomici contrari, cererea slabă de vânzare cu amănuntul și comercială și o schimbare a bugetelor IT de la achizițiile de dispozitive.

Boom-ul inteligenței artificiale generative ar putea stimula vânzările de PC-uri, deoarece consumatorii caută în mod activ să integreze funcții AI care îmbunătățesc productivitatea și experiențele de petrecere a timpului liber, a spus Canalys.

Firma anticipează că 60% dintre PC-urile livrate în 2027 vor fi capabile de AI.

”PC-urile, care sunt esențiale pentru munca și viața modernă, sunt acum pregătite să evolueze atât în domeniul software, cât și al hardware-ului pentru a ține pasul cu această tendință.”

CEO-ul HP, Enrique Lores, a declarat luna trecută, pentru CNBC, că noile computere ale companiei cu capabilități AI vor ajuta la accelerarea creșterii pieței PC-urilor.

”Acest lucru va dubla creșterea categoriei de PC începând cu anul viitor”, a spus Lores.

Deși la început, PC-urile integrate cu inteligență artificială vor fi orientate către segmente specifice ale pieței întreprinderilor, dar cu reduceri de costuri și mai multe cazuri de utilizare, acestea ar putea găsi drumul către o piață mai largă, au spus analiștii IDC.

”Se așteaptă ca integrarea capabilităților AI în computere să servească drept catalizator pentru upgrade-uri, ajungând la rafturi în 2024”, au adăugat ei.

viewscnt
Afla mai multe despre
pc
ai