Intel dă afară mii de angajați

Intel dă afară mii de angajați
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 31 oct 2022

Producătorul american de semiconductori Intel își va reduce numărul de angajați cu 20%, pentru a-și diminua costurile și a face față încetinirii pieței de computere personale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cu peste 121.000 de angajați care lucrează pentru companie la nivel global, numărul de persoane care vor pierde locurile de muncă poate astfel ajunge până la 24.000.

Compania pregătește totodată reduceri de costuri de până la 10 miliarde dolari, în următorii trei ani.

Intel a raportat venituri de 15,34 miliarde dolari, cu 15% mai mici calculat de la an la an, în trimestrul care s-a încheiat la 1 octombrie.

Prețurile la gaze în Europa au scăzut după ce liderii UE au făcut front comun și au sprijinit măsurile de criză CITEȘTE ȘI Prețurile la gaze în Europa au scăzut după ce liderii UE au făcut front comun și au sprijinit măsurile de criză

„Plănuim ca incertitudinea economică să persiste până în 2023”, a declarat CEO-ul Pat Gelsinger, într-o conferință telefonică cu analiștii. O recesiune globală este posibilă, a spus și șeful financiar al Intel, David Zinsner.

Intel urmărește reducerea cu 3 miliarde de dolari a costurilor de vânzări și a cheltuielilor operaționale în 2023, iar valoarea economiilor anuale va ajunge la 8- 10 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2025.

Recent a fost anunțat că Intel Corp. intenționează să demareze o amplă restructurare de personal, de ordinul câtorva mii de posturi, pentru a-și reduce costurile și a face față încetinirii pieței de computere personale.

SURPRIZĂ Producătorul român de condimente Aromatique Food, cumpărat de israelienii de la Turpaz. Tranzacție de peste 3 milioane de dolari CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Producătorul român de condimente Aromatique Food, cumpărat de israelienii de la Turpaz. Tranzacție de peste 3 milioane de dolari

Intel suferă în prezent de pe urma scăderii cererii pentru procesoare destinate computerelor personale, principala sa ramură de activitate, și în paralel nu a reușit să recupereze cotele de piață pierdute în fața rivalilor precum Advanced Micro Devices Inc.

În luna iulie, Intel a avertizat că vânzările sale pentru anul 2022 vor fi cu aproximativ 11 miliarde de dolari mai mici decât estima anterior. Tot atunci Intel a recunoscut că ar putea face unele schimbări pentru a îmbunătăți profiturile.

"Reducem cheltuielile de bază în anul calendaristic 2022 și ne uităm să adoptăm acțiuni suplimentare în a doua jumătate a anului", a declarat atunci directorul general de la Intel, Pat Gelsinger.

Precedentul val important de concedieri de la Intel a avut loc în anul 2016, când grupul american a eliminat aproximativ 12.000 de locuri de muncă, sau 11% din efectivele totale. Între timp compania a mai recurs și la alte restructurări și la închiderea unor divizii și, la fel ca multe alte companii din industria de tehnologie, a înghețat angajările la începutul acestui an, pe fondul înmulțirii semnelor de recesiune.

Potrivit firmei de cercetare de piață IDC, vânzările de PC-uri au scăzut cu 15% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Toți cei trei mari producători, HP Inc., Dell Technologies Inc și Lenovo Group Ltd.,care utilizează procesoarele Intel în laptop-urile și desktop-urile lor, au înregistrat scăderi semnificative ale vânzărilor.

Însă momentul actual este unul stânjenitor pentru Intel să anunțe concedieri având în vedere că la începutul anului grupul a făcut lobby pentru un pachet de stimulente în valoare de 52 de miliarde de dolari pentru producătorii de cipuri și a promis că își va extinde capacitățile de producție din SUA.

Alți producători de cipuri, precum Nvidia și Micron Technology Inc., au evitat să recurgă la concedieri până acum. În schimb, alte companii din sectorul de tehnologie, precum Oracle Corp. și Arm Ltd., au anunțat deja restructurări de personal. 

viewscnt
Afla mai multe despre
intel
concediieri
pc