Japonia investighează Google pentru practicile sale în sectorul de căutare pe platformele mobile

Japonia investighează Google pentru practicile sale în sectorul de căutare pe platformele mobile
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 oct 2023

Autoritatea de supraveghere a concurenței din Japonia a declarat că investighează Google, parte a grupului Alphabet, pentru presupuse încălcări ale legii antitrust în ceea ce privește practicile sale în sectorul serviciilor de căutare pe platformele mobile, crescând presiunea autorităților de reglementare asupra gigantului tehnologic din SUA, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia Japoneză pentru Comerț Echitabil a declarat că examinează dacă Google a încheiat acorduri cu producătorii de smartphone-uri Android pentru a împărți veniturile din reclamele din serviciile de căutare, cu condiția ca producătorul de dispozitive să nu instaleze un motor de căutare rival, scrie News.ro.

YouTube va avea o secțiune specială pentru știri CITEȘTE ȘI YouTube va avea o secțiune specială pentru știri

Autoritatea de reglementare examinează, de asemenea, dacă serviciile Google sunt prioritare pe telefoanele Android.

FTC din Japonia solicită opinii ale unor terți ca parte a anchetei, care urmează să fie transmise până pe 22 noiembrie.

Ca răspuns, Google a spus că Android este ”o platformă open-source care a permis o diversitate” de parteneri și producători de dispozitive.

”Deschiderea și flexibilitatea sa asigură că utilizatorii au întotdeauna posibilitatea de a-și personaliza dispozitivele pentru a se potrivi nevoilor lor, inclusiv modul în care navighează și caută pe internet sau descarcă aplicații”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Google pentru CNBC, prin e-mail.

Android este cel mai mare sistem de operare mobil din lume, reprezentând o cotă de piață de aproximativ 80% din smartphone-urilor.

Unele dintre practicile de afaceri ale Google în ceea ce privește Android au intrat sub controlul autorităților de reglementare din întreaga lume în ultimii ani.

Spotify lansează un magazin de obiecte promoționale CITEȘTE ȘI Spotify lansează un magazin de obiecte promoționale

În 2018, Uniunea Europeană a amendat Google cu o amendă record de 4,34 miliarde de euro (4,6 miliarde de dolari) pentru că a abuzat de dominația Android.

UE a declarat că Google a favorizat în mod nedrept propriile servicii, forțând producătorii de smartphone-uri să preinstaleze aplicațiile Google Chrome și Search într-un pachet cu magazinul său de aplicații, Google Play.

O instanță din UE a redus ușor amenda anul trecut, după o contestație din partea Google, dar a fost în general de acord cu constatările autorităților de reglementare.

Într-un proces care a început luna trecută, Departamentul de Justiție al SUA a susținut că Google a încălcat legea anti-monopol prin acorduri exclusive cu producătorii de telefoane mobile și producătorii de browsere, pentru a face motorul său de căutare implicit pentru consumatori.

Această procedură în desfășurare este cel mai mare proces antitrust tehnologic din SUA din ultimele decenii.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
japonia