Mai multe telefoane cu Android sunt infectate cu viruși decât PC-uri

Mai multe telefoane cu Android sunt infectate cu viruși decât PC-uri
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 16 nov 2017

Smartphone-urile cu Android au devenit ținta principală a hackerilor, acestea fiind acum infectate mai frecvent și decât tradiționalele PC-uri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În primele trei trimestre al anului, 0,68% din telefoanele cu Android au fost infectate cu malware. Deși pare un procent mic, acesta reprezintă cea mai mare rată de infecție din zona de mobile de până acum.

Și asta în ciuda măsurilor de securitate luate de Google în ultimii doi ani. Problema, conform unui studiu pe tema securității realizat de Nokia, o reprezintă magazinele terțe de aplicații, nu atât magazinul oficial Google Play.

Spre deosebire de iOS, unde există un singur magazin de aplicații, aplicațiile de Android pot fi instalate atât din magazinul oficial, cât și din magazine terțe. Aceste magazine terțe țin fie de producători de telefoane, fie de diverși dezvoltatori.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Cea mai mare amenințare la adresa utilizatorilor o constituie aplicațiile-capcană prin care sunt livrați troieni. Aceste aplicații promovează diverse facilități sau chiar încearcă să păcălească utilizatorul că aparțin unui dezvoltator cunoscut, precum Facebook sau Google. După instalare, acestea copiază un malware care poate fi creat pentru furt de date sau chiar pentru controlul de la distanța a anumitor funcții ale telefonului.

În fapt, astfel amenințări periculoase reprezintă jumătate din totalul malware-urilor depistate până acum care vizează Android. Printre acestea se regăsesc și așa-numitele ransomware-uri – un tip de malware care blochează accesul la fișierele utilizatorului, cerând bani pentru eliberarea acestora.

Conform aceluiași studiu, Android a devenit cea mai vizată platformă când vine vorba de malware – mai multe telefoane cu Android au fost infectate în 2017 decât PC-uri. Din totalul dispozitivelor infectate anul acesta, 68,5% au fost smartphone-uri cu Android, iar 28% PC-uri cu Windows.

viewscnt
Afla mai multe despre
smartphone
android
virusi