Marea Britanie testează - șeful MI 5 avansează ideea că poate colabora cu Huawei fără a compromite legăturile cu SUA

Marea Britanie testează - șeful MI 5 avansează ideea că poate colabora cu Huawei fără a compromite legăturile cu SUA
scris 13 ian 2020

Guvernul britanic poate colabora cu compania chineză Huawei pentru realizarea de rețele 5G fără să-și compromită legăturile cu serviciile de informații americane, a estimat luni șeful serviciului britanic de informații MI5, Andrew Parker, relatează AFP.

Aceste afirmații ar putea alimenta speculațiile asupra unui posibil acord al premierului britanic Boris Johnson față de participarea companiei Huawei la realizarea rețelelor 5G în Marea Britanie, scrie Agerpres.

Însă Statele Unite fac presiuni asupra țărilor europene, inclusiv asupra Marii Britanii, pentru a exclude orice colaborare cu Huawei, invocând legăturile acesteia cu guvernul chinez și faptul că echipamentele ei ar putea fi folosite pentru operațiuni de spionaj, ceea ce compania chineză neagă.

Interviu cu Ionuț Jercan și Cătălin Vlad, Parteneri Fondatori JGV: “Dorim să ne consolidăm poziția de lider în ramura “personal injury”” CITEȘTE ȘI Interviu cu Ionuț Jercan și Cătălin Vlad, Parteneri Fondatori JGV: “Dorim să ne consolidăm poziția de lider în ramura “personal injury””

Întrebat, într-un interviu acordat Financial Times, asupra unor eventuale prejudicii pe care o prezență Huawei în Marea Britanie le-ar putea aduce colaborării acestei țări cu SUA în materie de informații, șeful MI5 a răspuns că la ora actuală nu are motive să creadă acest lucru. Parteneriatul între SUA și Marea Britanie este ''foarte strâns și de încredere'', a indicat Andrew Parker, care în aprilie va părăsi postul de director al MI5.

Declarația survine în timp ce, potrivit presei britanice, o delegație americană se află luni la Londra pentru a convinge guvernul britanic să nu lucreze cu Huawei.

Marea Britanie a amânat de mai multe ori decizia privind o colaborare cu compania chineză, mai ales din cauza alegerilor legislative anticipate desfășurate în decembrie. Însă presa britanică susține că acum decizia este iminentă și ea ar putea fi anunțată până la sfârșitul acestei luni.

''Guvernul continuă să reflecteze asupra poziției sale cu privire la furnizorii de mare risc și o decizie va fi anunțată la momentul potrivit'', a răspuns agenției France Presse un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra. ''Securitatea și rezistența rețelelor de telecomunicații în Marea Britanie sunt de o importanță primordială'', a completat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
huawei