Marea Britanie va găzdui primul summit din lume privind siguranța inteligenței artificiale

Marea Britanie va găzdui primul summit din lume privind siguranța inteligenței artificiale
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 aug 2023

Guvernul Marii Britanii va găzdui primul summit din lume privind siguranța inteligenței artificiale în Bletchley Park, casa celor care au spart un cod german care a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Executivul britanic a declarat într-un comunicat de presă că va găzdui întâlnirea, care va reuni guverne internaționale, firme de AI și experți în cercetare, pentru a discuta despre ”dezvoltarea și utilizarea în siguranță a tehnologiei AI de frontieră”, scrie News.ro.

Donald Trump s-a prezentat la o închisoare din Atlanta pentru a fi amprentat și fotografiat ca inculpat în cel de-al patrulea dosar penal cu care se confruntă CITEȘTE ȘI Donald Trump s-a prezentat la o închisoare din Atlanta pentru a fi amprentat și fotografiat ca inculpat în cel de-al patrulea dosar penal cu care se confruntă

Evenimentul va avea loc pe 1 și 2 noiembrie, a spus guvernul britanic, și ”va lua în considerare riscurile AI, în special la frontiera dezvoltării, și va discuta despre modul în care acestea pot fi atenuate prin acțiuni coordonate la nivel internațional”.

”Pentru a îmbrățișa pe deplin oportunitățile extraordinare ale inteligenței artificiale, trebuie să ne asumăm și să abordăm riscurile pentru a ne asigura că aceasta se dezvoltă în siguranță în anii următori. Cu puterea combinată a partenerilor noștri internaționali, a industriei înfloritoare de AI și a comunității academice de experți, putem asigura acțiunea internațională rapidă de care avem nevoie pentru dezvoltarea sigură și responsabilă a IA în întreaga lume”, a declarat joi premierul britanic Rishi Sunak.

Nu este încă clar care companii, guverne sau cercetători vor participa la eveniment.

Pionierii cursei AI sunt în principal mari companii de tehnologie din SUA, cum ar fi Microsoft, un susținător proeminent al creatorului ChatGPT, OpenAI, Google, care deține chatbot generativ AI Bard, și Meta, care este responsabilă pentru modelul de limbaj mare open-source Llama.

Regatul Unit găzduiește mai multe companii de top implicate în cercetarea, dezvoltarea și producția comercială de AI, inclusiv DeepMind, laboratorul de AI din Regatul Unit și Synthesia, o platformă media digitală care le permite utilizatorilor să creeze videoclipuri generate de AI.

Renumita clădire Bletchley Park a fost casa celor care, în Al Doilea Război Mondial, au contribuit în 1941 la spargerea Codului Enigma, folosit de guvernul german pentru a direcționa operațiunile sol-aer pe frontul de est.

Operațiunea, condusă de matematicianul, informaticianul și criptograful englez Alan Turing, a reușit să decripteze mesajele privind strategia militară germană.

Turing este considerat pe scară largă a fi părintele informaticii teoretice și AI.

Tranzacție - Air Claim cumpără Sweetart Home CITEȘTE ȘI Tranzacție - Air Claim cumpără Sweetart Home

Sectorul tehnologic din Regatul Unit a avut probleme în ultimul timp, în urma scăderii investițiilor de capital de risc.

Capitalul total care circulă în industria tehnologică din Regatul Unit a scăzut cu 57% în prima jumătate a anului 2023, la 7,4 miliarde de dolari, potrivit datelor companiei de capital de risc Atomico.

Marea Britanie s-a orientat ca lider în tehnologie la nivel global, lansând inițiative pentru a îmbrățișa inovația, cum ar fi monedele digitale, blockchainul și așa-numitul ”Web3”.

AI este cea mai recentă tehnologie pe care țara o vizează și în care încearcă să stabilească standarde globale.

În iunie, Sunak a prezentat Marea Britanie drept ”casa geografică a reglementărilor globale de siguranță AI”.

Dar Regatul Unit are un deal abrupt de urcat pentru a concura cu jucători importanți, cum ar fi SUA și China.

SUA sunt de departe liderul mondial în ceea ce privește inteligența artificială, cu firme mari care alocă resurse în tehnologie.

China și-a aprofundat, de asemenea, impulsul în AI, Alibaba, Tencent și Baidu lansându-și propriile lor chatbot-uri generative AI, în timp ce Bejiingul a stabilit deja reguli pentru guvernarea acestor servicii.

Facebook se pregătește să introducă o experiență radical diferită pentru utilizatorii săi din Europa CITEȘTE ȘI Facebook se pregătește să introducă o experiență radical diferită pentru utilizatorii săi din Europa

”Regatul Unit este bine plasat pentru a juca acest rol de găzduire a talentelor AI de top și a companiilor lider precum Deepmind. Suntem optimiști în domeniul inteligenței artificiale și credem că, cu limitele potrivite, această tehnologie poate fi cu adevărat transformatoare pentru societate”, a declarat Phelim Bradley, CEO al Prolific, o firmă care oferă sondaje plătite privind calitatea tehnologiilor dezvoltatorilor de inteligență artificială.

”Pentru ca acest Summit să aibă succes, este important să se acorde suficientă atenție subiectelor, inclusiv tratamentul echitabil și etic al lucrătorilor AI (cum ar fi adnotatorii de date), aprovizionarea și transparența datelor utilizate pentru a construi modele AI, precum și pericolele de părtinire care se strecoară în aceste sisteme datorită modului în care sunt antrenați.”

Inteligența artificială este aplicată rapid în domenii, de la asistența medicală la serviciile financiare și securitatea cibernetică.

Algoritmii generativi de inteligență artificială, în special, prezintă o serie de riscuri pentru societate, experții avertizând despre potențialul de înlocuire a locurilor de muncă, dezinformare și atacuri cibernetice.

viewscnt
Afla mai multe despre
inteligenta artificiala
marea britanie