Musk avertizează asupra pericolelor dezvoltării necontrolate a inteligenței artificale: este posibil un război între oameni și roboți!

Musk avertizează asupra pericolelor dezvoltării necontrolate a inteligenței artificale: este posibil un război între oameni și roboți!
scris 18 iul 2017

Elon Musk a cerut oficialilor americani să înființeze o autoritate de reglementare în domeniul inteligenței artificiale (AI), avertizând asupra pericolelor potențiale ale dezvoltării tehnologiei. Angajații își vor pierde locurile de muncă actuale, iar omenirea riscă chiar un război cu roboții înzestrați cu inteligență artificială, potrivit șefului Tesla și SpaceX.

Prezent la o reuniune a Asociației Guvernatorilor Naționali din SUA organizată sâmbătă în Rhose Island, Musk a prezentat mai multe scenarii legate de inevitabila dezvoltare a roboților și mașinăriilor “inteligente”, spunând că aceasta va duce la pierderea locurilor de muncă în toate sectoarele de activitate, scrie MarketWatch.

Cel mai mare risc generat de dezvoltarea necontrolată a tehnologiei este reprezentat de izbucnirea unui război între oameni și roboți.

Roboții ar putea fi interconectați pentru a fi folosiți în scopul supravegherii și spionajului CITEȘTE ȘI Roboții ar putea fi interconectați pentru a fi folosiți în scopul supravegherii și spionajului

“Este cea mai mare amenințare pentru civilizație”, a spus Musk.

Înființarea unei autorități de reglementare este necesară pentru o mai bună înțelegere a fenomenului și pentru a stabili un cadru legal, a argumentat el.

“În prezent, guvernul nu are suficiente cunoștiințe. După ce (fenomenul) va fi conștientizat, oamenii vor fi extrem de speriați, și pe bună dreptate”, le-a spus Musk guvernatorilor.

Musk nu este singurul care și-a exprimat îngrijorările cu privire la evoluția inteligenței artificiale. Mai mulți cercetători de renume, printre care fizicianul Stephen Hawking, au avertizat în repetate rânduri că eforturile oamenilor de a crea computere conștiente ar putea însemna sfârșitul rase umane.

Avertizările oamenilor de știință au rămas fără un răspuns concret din partea guvernelor, cel puțin până în prezent.

Roboții fură locurile de muncă și de la \ CITEȘTE ȘI Roboții fură locurile de muncă și de la "gulerele albe": O firmă japoneză de asigurări înlocuiește angajații cu inteligența artificială

În februarie, Parlamentul European a respins o propunere privind introducerea unei taxe pentru companiile care folosesc roboți în locul oamenilor, menită să finanțeze programe de instruire pentru angajații care își pierd locurile de muncă din cauza automatizării activităților, însă a adoptat o rezoluție în vederea instituirii unui cadru de reglementare privind utilizarea roboților la nivelul UE.

Rezoluția, redactată pe baza unui raport întocmit de europarlamentarul Mady Delvaux, propune, printre altele, introducerea unui sistem de înregistrare a roboților avansați și instituirea unei scheme de asigurări obligatorii similare cu cea din industria auto, prin care producătorii sau proprietarii roboților să fie obligați să se asigure contra prejudiciilor potențiale provocate de roboții lor, inclusiv în cazul automobilelor autonome.

Documentul a fost înaintat spre analiză Comisiei Europene, care va decide dacă va da curs propunerilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
inteligenta artificiala
roboti
pericole
elon musk