Nu vă mai puneți copiii să învețe programare, afirmă șeful Nvidia, compania cu cea mai spectaculoasă creștere în ultimii ani

Nu vă mai puneți copiii să învețe programare, afirmă șeful Nvidia, compania cu cea mai spectaculoasă creștere în ultimii ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 feb 2024

Jen-Hsun „Jensen” Huang, șeful companiei care a beneficiat cel mai mult de pe urma revoluției produse de inteligența artificială (A.I.), Nvidia, spune că aceasta a evoluat atât de mult încât părinții nu ar mai trebui să pună presiuni pe copiii lor să învețe programare, relatează The Register.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Huang a făcut comentariile la World Governments Summit, organizat la Dubai, afirmând că viitorii studenți ar putea fi mai câștigați dacă s-ar axa pe domenii precum știința, ingineria sau agricultura, scrie Hotnews.ro

FOTO Primul tren de metrou Alstom, numit Giurgiu, a plecat din Brazilia pentru cea mai modernă linie din București CITEȘTE ȘI FOTO Primul tren de metrou Alstom, numit Giurgiu, a plecat din Brazilia pentru cea mai modernă linie din București

„Probabil vă amintiți că în ultimii 10,15 ani aproape toată lumea care urca pe o scenă ca aceasta v-ar fi spus că este vital ca copiii voștri să învețe știința calculatoarelor. Acum este valabil aproape exact opusul”, a declarat el.

„Acesta este motivul pentru care atât de mulți oameni vorbesc astăzi despre inteligența artificială, pentru că pentru prima oară îți poți imagina că toți din compania ta pot fi tehnologi”, a adăugat el, subliniind că „prăpastia tehnologică s-a închis cu totul”.

El a mai spus că oamenii de știință, inginerii și fermierii de mâine vor putea folosi sisteme informative avansate pe cont propriu, mulțumită ajutorului dat de A.I.

„Ai acum un computer care va face ceea ce îi spui să facă pentru a te ajuta să îți automatizezi munca, să îți crești productivitatea, să devii mai eficient”, a mai afirmat Huang.

Revoluția A.I. a făcut din Nvidia a treia cea mai valoroasă companie din SUA

Prețul acțiunilor Nvidia, compania care domină autoritar piața unităților de procesare grafică (GPU) - cele folosite de sistemele A.I. pentru operațiunile lor complexe -, a crescut spectaculos după lansarea ChatGPT și entuziasmul uriaș pe care produsul OpenAI și altele asemănătoare l-au declanșat.

Prețul acțiunilor Nvidia a crescut cu 66% doar de la începutul acestui an, ajungând până la 790 de dolari în timpul ultimei sesiuni de tranzacționare a bursei de la New York. Spre comparație, pe 23 decembrie 2022, la o zi după ce OpenAI a lansat oficial ChatGPT pentru publicul larg, prețul acțiunilor Nvidia la închiderea bursei americane era de doar 152 de dolari.

Ascensiunea spectaculoasă a Nvidia a făcut din aceasta a treia cea mai valoroasă companie americană listată pe bursa de la New York, cu o capitalizare de piață de 1,977 triloane de dolari, în spatele doar a Microsoft și Apple.

Bitcoin urcă la maximul ultimilor 2 ani CITEȘTE ȘI Bitcoin urcă la maximul ultimilor 2 ani

Compania condusă de Huang a depășit astfel gigantul comerțului electronic Amazon și Alphabet, compania-mamă a Google, cel mai folosit motor de căutare din lume. Pe locul 6 în clasament se află Meta Platforms, compania fondată de Mark Zuckerberg care numără în portofoliul său Facebook, Instagram și WhatsApp.

Prețul acțiunilor Nvidia s-a apreciat atât de puternic în ultima perioadă încât în primele 5 săptămâni ale acestui an valoarea sa de piață a crescut mai mult decât capitalizarea totală a Tesla, cel mai cunoscut producător de mașini electrice.

Însă nu toată lumea este convinsă de sfaturile lui Huang privind programatorii.

„Aud de peste 30 de ani că 'XYZ va ucide programarea', dar tot nu avem încă destui programatori”, a declarat pentru The Register Patrick Moorhead, unul dintre analiștii veterani ai domeniului.

viewscnt
Afla mai multe despre
programare
nvidia