Nvidia se asociază cu Oracle și alți furnizori de servicii cloud pentru oferi tehnologie de inteligență artificială

Nvidia se asociază cu Oracle și alți furnizori de servicii cloud pentru oferi tehnologie de inteligență artificială
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mar 2023

Directorul general al Nvidia, Jensen Huang, a dezvăluit noi servicii de cloud computing oferite împreună cu Oracle și alte companii, la lansarea unei serii de noi tehnologii de inteligență artificială bazate pe cipurile și software-ul său, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Momentul iPhone al AI a început”, a spus Huang în discursul virtual de la GTC, conferința anuală a companiei pentru dezvoltatorii de software, referindu-se la modul în care smartphone-ul Apple a stabilit un nou standard pentru dispozitivele portabile, scrie News.ro.

VIDEO & FOTO Premieră mondială: Ford a dezvăluit primul său automobil electric european CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Premieră mondială: Ford a dezvăluit primul său automobil electric european

Huang a spus că Nvidia lucrează și cu Microsoft și Alphabet pentru a extinde accesul la sistemele masive cu zeci de mii de cipuri, precum cele folosite pentru a dezvolta tehnologii în creștere rapidă, cum ar fi chatbot-ul ChatGPT.

Nvidia colaborează, de asemenea, cu AT&T pentru a eficientiza activitatea dispeceratelor pentru camioane, colaborând cu cercetătorii de calcul cuantic pentru a accelera dezvoltarea software-ului și colaborând cu gigantul din industrie Taiwan Semiconductor Manufacturing pentru a accelera dezvoltarea cipurilor, a adăugat Huang.

Compania s-a asociat cu un număr mare de deținători de drepturi de autor pentru imagini, pentru a rezolva incertitudinile juridice legate de tehnologiile de generare a imaginilor.

De asemenea, a anunțat noi cipuri care ar ajuta la funcționarea serviciilor similare ChatGPT mult mai ieftine, lucrând cu unitatea cloud a Google.

Nvidia a ajuns să domine domeniul vânzării de cipuri utilizate pentru dezvoltarea tehnologiilor AI generative, care pot răspunde la întrebări cu texte asemănătoare celor umane sau pot genera imagini proaspete pe baza unui mesaj text.

Aceste noi tehnologii se bazează pe utilizarea a mii de cipuri Nvidia în același timp, pentru a antrena sistemele AI pe o mulțime uriașă de date.

Microsoft, de exemplu, a construit un sistem cu peste 10.000 de cipuri Nvidia, pentru ca startup-ul OpenAI să le folosească în dezvoltarea tehnologiilor care stau la baza sa extrem de popularei ChatGPT.

Nvidia a lansat un nou serviciu numit DGX Cloud, despre care a spus că va oferi companiilor și dezvoltatorilor de software acces la puterea supercomputerelor conectându-se printr-un browser.

Nvidia a spus că va lucra cu parteneri pentru a găzdui serviciul, începând cu un acord cu Oracle, care va oferi un supercomputer bazat pe DGX, care poate conecta mai mult de 32.000 de cipuri Nvidia simultan.

O singură ”instanță” a serviciului cloud – care constă din opt dintre cipurile emblematice A100 sau H100 ale Nvidia legate împreună cu tehnologia sa de rețea personalizată – pornește de la 36.999 de dolari pe lună, a spus Nvidia.

Firma de biotehnologie Amgen și firma de software ServiceNow au început să utilizeze serviciul, a spus Nvidia.

Compania a lansat un serviciu numit AI Foundations pentru a ajuta companiile să-și antreneze modelele personalizate de inteligență artificială, permițându-le să creeze produse similare cu ChatGPT sau sistemul de creare de imagini Dall-E, dar ajustate cu ajutorul propriilor date proprietare. Mișcarea este semnificativă, deoarece proveniența datelor utilizate pentru antrenarea modelelor AI a devenit o zonă de dispută legală, unii artiști și deținători de drepturi de autor spunând că munca lor a fost folosită pe nedrept pentru a învăța AI să creeze conținut nou.

Această incertitudine juridică a făcut, la rândul ei, companiile să fie precaute cu privire la utilizarea conținutului generat de inteligență artificială.

De asemenea, Huang a anunțat tehnologia pentru a accelera proiectarea și fabricarea semiconductorilor, lucrând cu ASML Holding, Synopsys și TSMC pentru a o aduce pe piață.

Huang a spus că TSMC va începe să pregătească tehnologia pentru producție în iunie.

Boom-ul AI a contribuit la creșterea acțiunilor Nvidia cu 77% în acest an, în comparație cu o creștere de 11,5% a indicelui compus Nasdaq.

Cu o capitalizare de piață de 640 de miliarde de dolari, Nvidia a devenit de aproximativ cinci ori mai valoroasă decât rivalul de lungă durată Intel.

viewscnt
Afla mai multe despre
nvidia
inteligență artificială
oracle