Parlamentari europeni l-au întrebat pe Jeff Bezos într-o scrisoare dacă Amazon îi spionează

Parlamentari europeni l-au întrebat pe Jeff Bezos într-o scrisoare dacă Amazon îi spionează
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 oct 2020

Parlamentari europeni l-au întrebat pe Jeff Bezos, într-o scrisoare, dacă Amazon angajează agenți de informații pentru a spiona politicieni, sindicaliști și angajați, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Scrisoarea, redactată de Leïla Chaibi, politiciană franceză din partea partidului La France Insoumise, a fost semnată de 36 de parlamentari europeni, majoritatea de stânga și ecologiști, scrie News.ro.

”Ne gândim la intențiile dumneavoastră cu mare îngrijorare: Amazon monitorizează în mod intenționat sindicaliști, angajați ai companiei, precum și reprezentanți politici (inclusiv noi înșine), care ar putea exprima critici la adresa activităților sale”, întreabă scrisoarea.

EXCLUSIV Orange, Vodafone și alți doi ofertanți se bat pe ultimele loturi ale licitației Guvernului pentru tablete CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Orange, Vodafone și alți doi ofertanți se bat pe ultimele loturi ale licitației Guvernului pentru tablete

Această scrisoare survine ștergerii de către Amazon a două anunțuri de angajare a unor ”analiști de informații”, de preferat cunoscători ai limbilor franceză și spaniolă. Potrivit anunțurilor, posturile respective implicau monitorizarea unor diverse riscuri percepute de Amazon, între care sindicate și ”lideri politici ostili”.

”Ne îngrijorează dacă sindicatele europene, precum și reprezentanții aleși locali, naționali sau europeni, sunt afectați de această abordare a ”monitorizării amenințărilor”, care are ca scop reprimarea acțiunilor colective și a organizării sindicale”, se arată în scrisoare.

Dacă ar fi fost angajați, analiștii ar fi fost însărcinați cu colectarea de informații cu privire la orice amenințări interne și externe pentru Amazon și raportarea datelor către liderii din întreaga organizație.

Anunțurile de locuri de muncă spuneau că analiștii vor avea sarcina de a colecta informații despre ”subiecte sensibile care sunt extrem de confidențiale, inclusiv amenințări de organizare a forței de muncă împotriva companiei”, ”finanțare și activități legate de campanii corporative (interne și externe) împotriva Amazon”, precum și briefinguri despre ”situații dinamice”, inclusiv proteste, crize geopolitice și alte subiecte ”sensibile la resursele umane și relațiile angajaților”.

Posturile, care vizau candidații din sectorul forțelor de ordine sau cu experiență militară, erau cu sediul în Phoenix, Arizona, iar angajații ar fi făcut parte din Programul de informații globale al Global Security Operation.

Un purtător de cuvânt al Amazon a declarat pentru CNBC: ”Locul de muncă nu era descris exactă a exact - a fost făcut greșit și de atunci a fost corectat”.

Amazon a subliniat că nu dorește ca personalul ”să spioneze” grupuri terțe. În schimb, compania a spus că dorește ca analiștii să analizeze informații disponibile publicului pentru a înțelege mediul în care operează.

Săptămâna trecută sindicatele au declarat că Comisia Europeană, brațul executiv al UE, ar trebui să investigheze dacă monitorizarea lucrătorilor de către Amazon a fost legală.

Practicile Amazon în materie de muncă s-au concentrat înainte și în timpul pandemiei coronavirusului.

Începând din martie, s-au dezvoltat tensiuni între Amazon și lucrătorii din depozite, angajații susținând că grupul nu a făcut suficient pentru a-i proteja de coronavirus.

Compania a atras din nou atenția asupra sa după ce, în aprilie, a concediat trei angajați care au criticat în mod deschis practicile sale de muncă. Amazon a anunțat că a concediat angajații pentru că au încălcat politicile interne.

viewscnt
Afla mai multe despre
jeff bezos
amazon