Piața PC-urilor este așteptată să scadă cu 7% în 2020

Piața PC-urilor este așteptată să scadă cu 7% în 2020
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 3 iun 2020

La fel ca smartphone-urile, smartwatch-urile și alte categorii de produse, piața PC-urilor este așteptată și ea să scadă anul acesta, însă nu la fel de abrupt.

Urmărește-ne și pe Google News

Canalys estimează o scădere cu 7 procente a pieței de PC-uri în acest an. Vor fi livrate în jur de 367,8 milioane de unități, comparativ cu cele 395,6 milioane de unități livrate anul trecut.

Analiștii sunt de părere că efectele pandemiei au rămas deja în urmă pentru producătorii de PC-uri, majoritatea dintre aceștia localizați în China, unde cele mai multe fabrici de producție și lanțuri de distribuție au revenit deja la normal.

Piața accesoriilor inteligente crește cu aproape 30% CITEȘTE ȘI Piața accesoriilor inteligente crește cu aproape 30%

În schimb, piața de PC-uri va fi afectată de recesiunea globală care va urma. Pur și simplu oamenii nu vor mai avea bani pentru un PC nou sau nu vor mai fi dispuși să-i direcționeze în această direcție.

2021, conform analizei Canalys, va fi un an de stagnare pentru piața de PC-uri. Acesta ar putea crește, în schimb, cu 2% în 2022.

În ultima perioadă s-a constat o creștere a cererii de laptop, în condițiile în care unele companii au descoperit avantajele lucrului de acasă și și-au dotat angajații cu notebook-uri. Un trend crescător similar, tot pe fondul pandemiei, a venit din zona de educație.

În schimb, se așteaptă o scădere a cererii pentru PC-uri. Companiile vor sta în expectativă o perioadă, încercând să vadă în ce măsură unii angajați vor lucra de acasă, iar alții de la birou și în funcție de asta vor ști dacă sau nu mai au nevoie de desktop-uri.

În Europa, pe fondul relaxării restricțiilor, se așteaptă o ușoară domolire a scăderii pe termen scurt. Canalys crede că în al doilea trimestru piața PC-urilor din Europa va fi în scădere cu doar 1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
pc
laptop
desktop