PREMIERĂ Orange și Vodafone au realizat în România primele apeluri 4G peste o rețea-pilot partajată, bazată pe Open RAN: Am dezvoltat un model care va servi drept referință pentru extinderea rețelelor mobile către comunitățile rurale din Europa

PREMIERĂ Orange și Vodafone au realizat în România primele apeluri 4G peste o rețea-pilot partajată, bazată pe Open RAN: Am dezvoltat un model care va servi drept referință pentru extinderea rețelelor mobile către comunitățile rurale din Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 oct 2023

Orange și Vodafone au derulat un proiect-pilot ce implică prima experiență reală de apeluri 4G, pe un grup de site-uri partajate, bazate pe tehnologia Open RAN, integrate în rețeaua comercială, într-o zonă rurală din apropierea Bucureștiului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Acest reper tehnologic succedă anunțului celor două companii, din luna februarie a acestui an, potrivit căruia vor construi o rețea de acces radio deschisă (Open RAN), cu partajarea RAN în zonele rurale ale Europei unde ambele companii dispun de rețele mobile.

IDC: Google a livrat sub 38 de milioane de smartphone-uri Pixel de când a lansat seria CITEȘTE ȘI IDC: Google a livrat sub 38 de milioane de smartphone-uri Pixel de când a lansat seria

Tehnologia Open RAN decuplează funcționalitățile software de cele hardware. Acest aspect permite modernizarea de la distanță a stațiilor de bază mobile cu noi caracteristici și servicii, mai rapid și mai eficient din punctul de vedere al costurilor, reducând nevoia de vizite la site, datorită unui nivel mai mare de automatizare a rețelei. În contextul partajării RAN, fiecare operator își gestionează propriul software RAN virtualizat pe o infrastructură cloud comună, sporindu-și autonomia și diferențierea în timp ce costurile de operare a rețelei sunt împărțite.

În cadrul acestui proiect-pilot cu trafic comercial, Orange și Vodafone au lucrat cu furnizori selectați individual, pentru a demonstra beneficiile unei rețele de acces radio virtualizate, bazate pe interfețe standardizate Open RAN, incluzând posibilitatea de a face modificări software la distanță.

Bazându-se pe testele de integrare realizate cu succes în laboratorul Open RAN al Orange din Franța, dar și pe experiența obținută de Vodafone Marea Britanie prin implementarea Open RAN, companiile au folosit același concept de „stivă” tehnologică pe site-urile lor partajate. Aceasta include o soluție comercială RAN virtualizată de la Samsung, suprapusă peste software-ul Wind River folosit pentru implementarea și scalarea software-ului RAN, dar și servere Dell PowerEdge.

În urma acestor apeluri 4G testate cu succes pe site-urile partajate Open RAN într-o locație rurală, Orange și Vodafone vor introduce în curând tehnologia 2G, deja testată și validată în laborator, iar mai apoi 5G. Va fi prima dată în Europa când software-ul radio 2G este complet integrat într-un mediu Open RAN virtualizat, simplificând implementarea și evitând, în același timp, nevoia de soluții mai complexe din punct de vedere operațional.

X pregătește noi abonamente CITEȘTE ȘI X pregătește noi abonamente

Bruno Zerbib, Chief Technology & Innovation Officer în cadrul Orange, a declarat: „Această primă implementare pilot a Open RAN în cadrul Orange reprezintă o etapă importantă pentru a demonstra că Open RAN este acum o tehnologie matură, pregătită să fie lansată peste rețelele deja existente. Ea setează terenul pentru implementări la scală mai largă în cadrul grupului și deschide calea către rețele complet automatizate și inteligente.”

 Alberto Ripepi, Chief Network Officer în cadrul Vodafone, a declarat: „Alături de Orange, am dezvoltat un model care va servi drept referință pentru extinderea rețelelor mobile către comunitățile rurale din Europa. Partajarea Open RAN ne va permite să reducem costurile prin folosirea la comun a componentelor hardware, gestionând independent propriul software RAN, în cloud, pentru a putea oferi, astfel, servicii diferențiate clienților noștri.”

Open RAN oferă avantaje semnificative față de partajarea tradițională a rețelei. Folosind o rețea de acces radio deschisă și virtualizată și bazându-se pe software și hardware dezagregate, Vodafone și Orange vor avea fiecare o flexibilitate mai mare atunci când adaugă noi site-uri radio sau în cazul modernizării celor existente, menținând în același timp la un nivel scăzut consumul de energie și costurile. În cele din urmă, va permite operatorilor să ruleze containere de software diferite pe același hardware, oferind diferențiere operațională și independență.

Anunțul de astăzi consolidează angajamentul fiecăreia dintre companii de a implementa Open RAN ca tehnologie favorită pentru viitoarele rețele mobile din Europa, ceea ce duce la un lanț de aprovizionare mai rezilient și mai flexibil. Angajamentul companiilor în ceea ce privește Open RAN este, de asemenea, în acord cu obiectivul ambițios al Comisiei Europene de a avea 5G în toate zonele populate până în 2030.

viewscnt
Afla mai multe despre
orange
vodafone
4g