Primele plângeri în Franța împotriva robotului conversațional ChatGPT

Primele plângeri în Franța împotriva robotului conversațional ChatGPT
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 apr 2023

Cel puțin două plângeri legate de utilizarea datelor cu caracter personal au fost depuse în Franța împotriva robotului conversațional ChatGPT, vizat deja de diverse proceduri în mai multe țări, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Vinerea trecută, Italia a devenit prima țară care a blocat temporar ChatGPT din cauza îngrijorărilor legate de securitatea datelor cu caracter personal, de absența unei note de informare pentru utilizatori și de cea a unui sistem de verificare a vârstei utilizatorilor minori, scrie Agerpres.

Google elimină limita de fișiere impusă serviciului Drive CITEȘTE ȘI Google elimină limita de fișiere impusă serviciului Drive

Alte autorități europene, între care cele din Franța, Irlanda și Germania, au contactat de atunci autoritățile italiene pentru a stabili o poziție comună privind ChatGPT.

Comisariatul pentru protecția vieții private din Canada a anunțat marți o investigație asupra OpenAI, tot în legătură cu datele cu caracter personal.

Cele două plângeri din Franța au fost depuse marți la Autoritatea pentru Protecția Datelor Personale (CNIL).

Prima a fost depusă de avocata Zoé Villain, președinta asociației de conștientizare a problemelor digitale Janus International. "Nu suntem anti-tehnologie, dar vrem o tehnologie etică", a declarat ea pentru AFP.

În plângerea sa, Villain a explicat că și-a creat un cont pe site-ul OpenAI, compania californiană care a creat robotul conversațional, pentru a utiliza ChatGPT și a remarcat absența "condițiilor generale de utilizare" și a "orice fel de politică de confidențialitate".

Ea a cerut CNIL să o ajute să-și exercite dreptul de a accesa informațiile sale personale colectate de OpenAI, după o solicitare adresată companiei rămasă fără răspuns.

Cea de-a doua plângere a fost depusă de David Libeau, un dezvoltator foarte implicat în protecția datelor cu caracter personal. Acesta a explicat în plângere că a identificat informații referitoare la persoana sa în urma unor întrebări adresate ChatGPT pe profilul său. "Când am cerut mai multe informații, algoritmul a început să inventeze lucruri și să-mi atribuie crearea de site-uri web sau organizarea de proteste online, ceea ce este total fals", a scris el.

ChatGPT a fost lansat în noiembrie 2022 și a fost "adoptat" rapid de utilizatori, impresionați de capacitatea lui de a oferi răspunsuri clare la întrebări dificile, de a compune sonete și chiar de a promova examene. De asemenea, ChatGPT poate fi utilizat pentru a scrie coduri informatice fără a deține cunoștințele tehnice necesare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
chatgpt
franța