RAPORT Două din trei persoane nu știu cine deține datele lor în mediul online

RAPORT Două din trei persoane nu știu cine deține datele lor în mediul online
scris 31 oct 2018

Două persoane din trei nu știu cine deține datele lor în mediul online, iar două din cinci părinți nu știu ce date există acolo despre copiii lor, potrivit unui raport publicat miercuri de producătorul rus de soluții de securitate cibernetică Kaspersky Lab.

”De la adrese de e-mail la numere de telefon și de la locuri de muncă la date de naștere, există o cantitate alarmantă de date despre noi în mediul online. Europenii au pierdut șirul locurilor pe unde au călătorit datele lor personale, al companiilor și al platformelor ce dețin informații despre identitățile lor sau chiar al locurilor unde există date despre copiii lor”, se arată în comunicat.

Kaspersky Lab a anunțat că incubatorul pentru start-up-uri al companiei lansează o versiune Beta a serviciului său de audit de date personale, creat special pentru a le da utilizatorilor ocazia să afle ce informații despre ei există în lumea online, scrie News.ro.

VIDEO&FOTO Apple lansează un nou iPad Pro: Fără buton Home, dar cu Face ID și USB-C. Noile modele vor fi disponibile și în România CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Apple lansează un nou iPad Pro: Fără buton Home, dar cu Face ID și USB-C. Noile modele vor fi disponibile și în România

După un studiu asupra a peste 7.000 de utilizatori din Europa, Kaspersky Lab a descoperit că pierderea controlului asupra datelor personale este o chestiune cu impact asupra majorității europenilor.

”Sunt mai multe motive, iar rezultatele arată că 64% dintre respondenți nu știu toate locurile unde sunt stocate datele lor personale pe web. Mai rău, 39% dintre părinți nu știu ce date personale fac publice copiii lor în mediul online”, se arată în comunicat.

Dar, în același timp, cercetarea arată că utilizatorilor le pasă de soarta informațiilor lor: pe 88% dintre ei îi interesează dacă datele lor sunt folosite ilegal.

”În plus, 57% dintre ei ar fi speriați și/ sau stresați dacă datele financiare personale le-ar fi compromise. Interesant, doar 45% dintre respondenți au încredere că marile companii vor avea grijă de datele lor și numai 36% cred că informațiile lor sunt în siguranță pe site-urile de socializare”, se arată în comunicat.

Însă, în ciuda acestor temeri, utilizatorii nu fac nimic pentru a rezolva problema, iar un procent îngrijorător de respondenți procedează greșit. Astfel, o persoană din cinci (20%) nu își protejează conexiunea Wi-fI cu o parolă, 31% au fost de acord cu afirmația: „Nu mi-am actualizat niciodată setările de securitate de la router-ul Wi-Fi”, iar 30% nu își protejează dispozitivele cu un soft de securitate, potrivit companiei.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
mediul online
date personale