Ridicarea Chinei, pandemia și războiul din Ucraina pun capăt visului globalist al Big Tech

Ridicarea Chinei, pandemia și războiul din Ucraina pun capăt visului globalist al Big Tech
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 apr 2022

Șocul pe lanțul de producție manufacturier pentru industria cipurilor și măsurile de decuplare a internetului ale guvernelor autoritare împing industria IT către atomizare. Modelul giganților transnaționali este în pericol.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ideea spargerii giganților Big Tech, în baza unei legislații anti-trust, a fost tot mai vehiculată încă de la sfârșitul deceniului trecut în SUA, în contextul conturării unor cvasimonopoluri pe mai multe zone ale pieței de tehnologie. Sintagma „break them up” (care vizează divizarea corporațiilor în mai multe firme concurente) a surâs nu numai Administrației Trump, dar și-a croit tot mai mulți partizani de o natură bipartizană chiar în Congres.

PROFIT NEWS TV Adrian Bodomoiu, Director General Wizrom Software: Degeaba sunt proiecte dacă nu ai cu cine să le faci. Companiile își externalizează serviciile de software din cauza lipsei de specialiști CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Adrian Bodomoiu, Director General Wizrom Software: Degeaba sunt proiecte dacă nu ai cu cine să le faci. Companiile își externalizează serviciile de software din cauza lipsei de specialiști

Ironia este că factori ai pieței, dar și dislocări geopolitice ar putea aduce acest fenomen, al spargerii coloșilor din Silicon Valley, pe cale naturală. Lumea tehnologiei deschisă în anii ’90 de sfârșitul Războiului Rece se destramă astăzi, când o nouă falie se deschide între Rusia și Occident, iar marile realinieri demarează, avertizează un material al publicației Axios.

De ce este important: Căderea URSS a deschis, la începutul anilor ’90, o eră în care utilizarea internetului s-a răspândit rapid la nivel global și companiile americane au văzut întreaga lume deopotrivă ca bază pentru fabricile sale, cât și ca piață pentru produsele promovate. Pornind de la această asumare, corporațiile au atins niveluri de putere și avuție de neconceput anterior.

S&T România câștigă în fața Orange România un contract pentru RO-SAT, viitorul sistem național de avertizare în timp real a persoanelor fizice și juridice vizate de atacuri cibernetice CITEȘTE ȘI S&T România câștigă în fața Orange România un contract pentru RO-SAT, viitorul sistem național de avertizare în timp real a persoanelor fizice și juridice vizate de atacuri cibernetice

Acum, 3 schimbări majore în lume – decuplarea industrială dintre SUA și China, șocul pandemiei și războiul dintre Rusia și Ucraina – ridică întrebări dacă aceste companii își vor putea menține dimensiunea colosală.

O carantină, cât mai puține aparate iPhone

Simptomatic, declararea unui nou puseu de epidemie de COVID între Hong Kong și orașul chinez Shenzen a condus la oprirea temporară a producției la Foxconn, cel mai mare furnizor de componente pentru industria tehnologică la nivel mondial, cu sediul în Taiwan, ceea ce a afectat inclusiv livrările necesare pentru fabricarea dispozitivelor iPhone ale Apple. Este un avertisment că lanțurile de aprovizionare pot suferi periodic dislocări și blocaje.

Sony lansează un nou pachet de abonament pentru PlayStation CITEȘTE ȘI Sony lansează un nou pachet de abonament pentru PlayStation

În același timp, poziționarea mai multor companii de tech americane în conflictul din Ucraina, prin blocarea accesului la platformele lor pentru instrumentele propagandei ruse, amintește guvernelor din întreaga lume că nu pot conta pe produsele acestor corporații la vreme de criză.

Aderarea la începutul anilor ’90 a Chinei la Organizația Mondială a Comerțului a deschis calea ca această țară să devină un veritabil atelier al industriei de tehnologie. Nivelul de neîncredere a crescut, însă, între SUA și China, iar pandemia nu a făcut decât ca factorii de decizie americană să-și întărească încă și mai mult convingerea că producția trebuie adusă acasă.

Fiecare cu internetul lui

Războiul din Ucraina avertizează tot mai multe țări, în special cele cu lideri autoritari, că este bine să se gândească mult mai bine atunci când primesc giganții din domeniul tech. Rezultatul este un început al unei vaste retrageri din ceea ce s-a configurat în ultimele decenii ca o singură piață globală de tehnologie.

Presiunile legislative din mai multe regiuni ale lumii determină Google să facă de bunăvoie ceea ce, mai devreme sau mai târziu, va fi forțat CITEȘTE ȘI Presiunile legislative din mai multe regiuni ale lumii determină Google să facă de bunăvoie ceea ce, mai devreme sau mai târziu, va fi forțat

Marea decuplare va însemna divizarea internetului pe mai multe zone jurisdicționale, cu reglementări diferite și puteri dominante separate.

De ce, totuși, ar putea fi bine: Pe de altă parte, o restructurare a ordinii internationale a tehnologiei, cu companii domestice oferind soluțiile de software, servicii și chiar propriile dispozitive, ar putea fi mult mai diversă, mai robustă și mai vibrantă decât lumea actuală, în care o mână de companii deservesc miliarde de consumatori, în mod esențial în același fel.

Mai multe inovații și servicii mai dedicate clienților. Care este scenariul-șoc

Descentralizarea ar da naștere unei industrii a vizionarilor și exact aceasta se întâmplă actualmente pretutindeni în lume. Reconfigurarea faliilor ar urma să favorizeze întoarcerea capacităților de fabricație către SUA, în timp ce influența companiilor americane în promovarea de software la nivel mondial ar urma să scadă.

Într-un scenariu catastrofic, China ar urma o cale revanșardă, după modelul Federației Ruse, și ar ataca Taiwanul, centrul industriei semiconductorilor, ceea ce ar crea dislocări la nivel mondial. Industria de tech ar fi, astfel, puternic deteriorată.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
it
sua
rusia