Samsung raportează cel mai mic profit trimestrial din ultimii 14 ani

Samsung raportează cel mai mic profit trimestrial din ultimii 14 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 apr 2023

Samsung Electronics a raportat o scădere de peste 86% a profitului în primul trimestru din 2023, la cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani, invocând încetinirea economiei mondiale care a afectat vânzările de cipuri și electronice, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Gigantul tehnologic sud-coreean a raportat că profitul său operațional pentru perioada ianuarie-martie a scăzut cu 9.750 de miliarde de woni (6,6 miliarde de euro) față de aceeași perioadă a anului trecut, arată G4Media.ro.

Afacerile grupului Orange România au scăzut în Q1 2023. Portofoliul de clienți de telefonie mobilă a coborât sub 10 milioane, o premieră după anul 2008 CITEȘTE ȘI Afacerile grupului Orange România au scăzut în Q1 2023. Portofoliul de clienți de telefonie mobilă a coborât sub 10 milioane, o premieră după anul 2008

Acesta a fost de 1.570 miliarde de woni (1,06 miliarde de euro), față de 11.320 miliarde de woni (7,7 miliarde de euro) în aceeași perioadă a anului trecut.

Profitul operațional net al Samsung Electronics s-a prăbușit cu 95% față de anul trecut, la 640 miliarde de woni (428 milioane de euro).

Vânzările au scăzut cu 18% în această perioadă, la 63.750 miliarde de woni (42,5 miliarde de euro), potrivit comunicatului companiei.

Compania a invocat o scădere a cererii de cipuri electronice, care reprezintă de obicei jumătate din profiturile sale, precum și prețuri mai mici.

Divizia de cipuri a Samsung a înregistrat o pierdere de 4.580 miliarde de woni (3,1 miliarde de euro), prima pierdere netă din 2009, când lumea abia ieșea din criza financiară din 2008.

Cu toate acestea, gigantul tehnologic se așteaptă la o „redresare treptată” a cererii de semiconductori în a doua jumătate a anului, datorită reducerii stocurilor la clienții săi și a necesității acestora de a face ajustări.

Tranzacție: AROBS achiziționează Future WorkForce CITEȘTE ȘI Tranzacție: AROBS achiziționează Future WorkForce

Joi dimineață, acțiunile Samsung au scăzut cu 0,3% la Bursa din Seul.

Efectul smartphone-urilor

Samsung Electronics este nava amiral a grupului Samsung și de departe cea mai mare filială a acestuia.

Producătorii sud-coreeni de cipuri, în frunte cu Samsung, înregistraseră profituri record în ultimii ani, alimentate de creșterea prețurilor, dar încetinirea economiei mondiale a afectat sectorul.

Susținut inițial de achizițiile de electronice în timpul pandemiei, acesta a încetinit apoi, afectat în special de inflație și de creșterea ratelor dobânzilor.

De asemenea, în aprilie, Samsung a anunțat că își va reduce „semnificativ” producția de cipuri de memorie pentru a rezolva problema ofertei excedentare.

Peste 1 milion de spanioli au renunțat la Netflix în primul trimestru CITEȘTE ȘI Peste 1 milion de spanioli au renunțat la Netflix în primul trimestru

Eforturile „active” ale Samsung în acest sens au fost primite „pozitiv”, având în vedere dimensiunea gigantului sud-coreean, care apasă asupra cererii și influențează sentimentul general al pieței, au notat într-un raport experții de la Eugene Investment & Futures.

„Deși ritmul de redresare a cererii rămâne lent, industria semiconductoarelor își va reveni probabil în a doua jumătate a anului, dacă cooperarea dintre producătorii de cipuri privind reducerile de producție va fi bună”, se arată în document.

Între timp, analiștii preconizează o perioadă aprilie-iulie și mai dificilă și nu exclud ca Samsung să înregistreze cea mai proastă performanță din istorie.

viewscnt
Afla mai multe despre
samsung
profit