Starlink are viteze medii de download de peste 90Mbps în România

Starlink are viteze medii de download de peste 90Mbps în România
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 23 sep 2022

România se află undeva la jumătatea clasamentului țărilor europene în funcție de vitezele atinse în cazul conexiunilor la internet prin satelit furnizate de Starlink.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, ucb
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Un studiu publicat de Ookla arată că Starlink depășește 100Mbps pentru download în mai multe țări europene. În cazul unora dintre acestea, Starlink este mai rapid chiar și decât conexiunile fixe prin cablu.

Într-un top al țărilor europene cu cele mai rapide viteze furnizate de Starlink, primele locuri sunt ocupate, în ordine, de Portugalia, Olanda, Austria, Franța și Belgia. În Portugalia, viteza medie de download este de 123Mbps.

Google lansează un nou Chromecast CITEȘTE ȘI Google lansează un nou Chromecast

Cu 94Mbps viteză medie de download prin Starlink, România se află pe locul 13 în acest clasament. Upload-ul are viteze medii de 22Mbps în țara noastră, iar latența medie este de 76ms.

În schimb, România este pe primul loc în Europa într-un clasament care face media vitezelor oferite de toți furnizorii, cu o viteză medie la download de 131Mbps. La upload, însă, România are 94Mbps, fiind depășită de Spania, care atinge 99Mbps.

Un abonament Starlink costă în România 230 de lei pe lună. La acesta se adaugă și costurile cu echipamentele hardware necesare, care ajunge la 2.400 de lei.

Starlink începe deja să se confrunte cu probleme de congestionare în anumite regiuni, care apar ca urmare a creșterii în popularitate a serviciului. În Statele Unite, de exemplu, viteza medie de download oferită de Starlink a scăzut la 62Mbps în al doilea trimestru al anului, după ce în primul trimestru ajungea la 90Mbps.

viewscnt
Afla mai multe despre
starlink
românia